Završeni radovi na Postrojenju za preradu vode u Bogojevcu

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Povodom završetka radova na Postrojenju za preradu vode, u Bogojevcu je održana konferencija za medije.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišao je sa saradnicima Postrojenje za preradu vode i održao konferenciju za medije na kojoj je predstavljen čitav projekat koji je vredan 24.020.000 evra.

– Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da vas obavestim da su radovi na izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu završeni. Odlučili smo da stanje na ovom postrojenju predstavimo javnosti simbolično na dan kada se u svetu i kog nas obeležava „Svetski dan voda“. Podsetiću vas da je Vlada Republike Srbije, maja 2010. godine, dodelila IPA finansijsku podršku za implementaciju projekta „Upravljanje otpadnim vodama u Leskovcu – rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

– Prva faza projekta – „Linija vode sa delimičnim tretmanom mulja“ je završena i ona je finansirana od strane Evropske unije preko IPA fonda sa 10.460.000 evra. Grad Leskovac je učestvovao finansijski sa aspekta obezbeđenja sredstava za uslove, saglasnosti, dozvole i i kompletnom administracijom kako bi se radovi odvijali nesmetano. Predstoji nam da se završi druga faza, a to je „Kompletiranje linije mulja“ – digestija mulja i proizvodnja biogasa, koje finansira Vlada Republike Srbije sa oko 500.000.000 dinara. Očekuje se da se projektovanje, dobijanje dozvola i izgradnja ove faze realizuje za 21 mesec, odnosno da će se izgradnja završiti za 14 meseci od dobijanja građevinske dozvole. Treća faza jeste proširenje kanalizacione mreže u dužini od oko 90 kilometara u 17 prigradskih naselja sa priključenjem oko 20.000 stanovnika za koje očekujemo da ih finansira Holandska vlada, preko ORIO programa sa 7.910.000 evra. Početak izgradnje bi krenuo aprila 2017. godine, a kraj izgradnje 2018. – dodao je Cvetanović.

Gradonačelnik Leskovca je istakao i šta je sve potrebno uraditi kako bi bila odobrena sredstva od strane Vlade Holandije.

– Da bi pregovori bili uspešno završeni, pred grad su od strane Holandske vlade postavljeni ozbiljni uslovi:

1. Rešiti pitanje dopremanja otpadnih voda do postrojenja;

2. Pitanje sanitarne deponije;

3. Definisati kriterijume za iznos subvencije za priključenje na kanalizacionu mrežu;
4. Utvrditi cenovnu politiku za priključenje na kanalizacionu mrežu, kao i cenovnu politiku za pružanje usluge prikupljanja,odvođenja i prerade otpadnih voda;

5. Obezbediti uspešno poslovanje „Vodovoda“ kao budućeg korisnika postrojenja i mreže

6. Sprovođenje mera u vezi sa prilagođavanjem organizacione strukture i ljudskih resursa – kaže gradonačelnik Leskovca.

Cvetanović je pojasnio i dokle se stiglo sa rešavanjem svake od navedenih stavki:

1. Preduslov da postrojenje proradi bila je izgradnja kolektora. Komisija za tehnički prijem nije dala pozitivno mišljenje, niti predlog za izdavanje upotrebne dozvole, već je predložila da se prijem kolektora odbije. Pokušalo se sa njegovom popravkom, ali bezuspešno. Koristeći nalaze komisije za tehnički prijem i uvidom na licu mesta, kada su se pojavila ulegnuća na trasi, na osnovu video snimaka unutrašnjosti čitave trase kolektora, i stručnih komentara, na osnovu analize stanja i studije eksperata angažovanih od strane Vlade, došlo se do zaključaka da je popravka kolektora necelishodna, jer je oštećeno preko 90% cevovoda i da je potrebno da se sagradi novi kolektor. Protiv odgovornih lica je, po službenoj dužnosti, zbog nanete štete investitoru, gradu i republici podneta krivična prijava, kao i tužba za nadoknadu totalne štete. Vlada intenzivno radi na iznalaženju izvora sredstava za finansiranje ove izgradnje u vrednosti od oko 2,5 miliona evra i paralelno sa tim radi na organizaciji pripreme tenderske dokumentacije za izbor izvođača za projektovanje i izvođenje radova na gradskom kolektoru.

2. Što se sanitarne deponije tiče- postoji izveštaj i potvrda od rukovodstva firme Por Verner i Veber da je deponija spremna da primi svu količinu mulja i da je sagrađena u skladu sa Zakonima i propisima Republike Srbije koji važe za ovu oblast, a koji nisu u suprotnosti sa zakonskom regulativom Evropske Unije.

3. U pogledu trećeg uslova, Jedinica za implementaciju projekta je u saradnji sa nadležnim gradskim službama sačinila pregled socijalno ugroženog stanovništva.

4. Sa izradom novog tarifnog sistema će se krenuti u aprilu ove godine, u skladu sa akcionim planom i takođe će biti uključen u ugovor o pružanju usluga. Aktivnosti na definisanju nacrta Ugovora o pružanju usluga tretmana – prerade otpadnih voda su, u saradnji sa FOPIP ekspertima u punom zamahu.

5. Što se finansijskih rezultata tiče iz Izveštaja o poslovanju JKP Vodovoda kao korisnika na kraju 2014. i 2015. godine jasno se vidi unapređenje poslovanja. Kao dokaz dostavljen je na uvid Pregled prihoda i rashoda za gore navedene periode iz kojeg se vidi da je JKP “Vodovod” Leskovac u 2015. godini ostvario ukupan prihod u iznosu od oko 480. 000. 000 dinara, a ukupne rashode u iznosu od oko 465. 000. 000 dinara što znači da je od iskazanog gubitka u 2014.-oj godini u iznosu od 58 miliona, na kraju 2015.-e iskazan dobitak od preko 11 miliona dinara.

6. Aktivnosti na definisanju organizacione strukture preduzeća i određivanje položaja postrojenja su završene. Usvojeno je rešenje da je za potrebe njegovog funkcionisanja i održavanja potrebno angažovati 25 izvršilaca iz JKP Vodovoda – rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Ukupna vrednost celog projekta je 24.020.000 evra

Check Also

Sećanje kroz darivanje -Učenici iz Bojnika u znak sećanja na svoje drugare iz Ribnikara organizovali uskršnji bazar

Učenici Tehničke škole “Boško Krstić” iz Bojnika i njihovi predmetni profesori Tatjana Stanković i Dragan …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *