hotel bell

Zamena vodovodne mreže samo deo planiranih investicija u Vinarcu

U ulici Nikole Tesle u Vinarcu, u toku je rekonstrukcija 580 metara vodovodne mreže i radovi bi trebalo da budu završeni za oko mesec i po dana.

Jovča Stojanov se u Vinarce, iz Bosilegrada doselio pre više od tri decenije, malo pošto je ovo prigradsko naselje priključeno na vodovod. Vremenom su azbestne cevi korozirale, počele da pucaju i danas svaki čas dolazi do havarije, a česme ostanu suve, nekad i po 48 sati. Rekonstrukcijom mreže će taj veliki problem biti rešen:

– Cevi su bile toliko trule, pa pucaju. Na jednom mestu se zakrpi, ono pukne na drugom. Ništa nije bila dobra situacija. Sad rade kako valja i materijal je dobar, kvalitetan. Prošli put, em što je urađeno loše, em je vodovodna mreža bila smeštena tik uz kanal za atmosferske vode. Mi ne pijemo lošu vodu, ali verujem da će, kad krene kroz nove cevi, biti još bolja. Najvažnije je da je imamo stalno, jer smo baš mučili muke sa redovnim vodosnabdevanjem. Kanalizacija je posebna priča.

Lokalna samouprava je u zamenu dotrajale vodovodne mreže investirala 4,9 miliona dinara.

– Cevi su prečnika 160 ca, od polietilena velike gustine, sa odgovarajućim brojem protiv-požarnih hidranata. Kada primarna mreža bude gotova, objekte svih korisnika povezaćemo na nju.

Gradonačelnik Goran Cvetanović podsetio je na činjenicu da je Vinarce jedno od najvećih naselja na teritoriji grada Leskovca, te da lokalna samouprava u ovu mesnu zajednicu tek planira da investira.

– Vinarce ima oko 3.000 stanovnika i naš zadatak je da im obezbedimo osnovne preduslove za život. U narednih godinu do dve, planiramo nekoliko stvari: Ulica 9. Jugovića, dugačka i frekventna, put prema Bojniku u Stopanju, a očekuje nas i izgradnja kanalizacione mreže. Vinarce je među 16 naseljenih mesta, obuhvaćenih Orio programom, koji predviđa izgradnju kanalizacione mreže. U poslednjih šest meseci za taj veliki posao, pripreme su urađene u 14 od 16 mesnih zajednica. U preostale dve, među kojima je i Vinarce, problem su imovinsko-pravni odnosi, ali i to ćemo rešiti. A onda nam predstoji ulaganje u infrastrukturu u tim naseljima.

Check Also

Isplaćena jednokratna pomoć porodiljama

Danas je iz gradskog budžeta na ime jednokratne pomoći porodiljama isplaćen iznos od 980.000 dinara. …

Оставите одговор