hotel bell

Zajedno za jačanje ruralnih područja u južnoj Srbiji i Severnoj Makedoniji

Današnji sastanak u Regionalnoj privrednoj komori Leskovac, organizovan u okviru projekta ’’ Zajedno za jačanje ruralnih odručja’’ koji finansira Evropska unija, a realizuju NALED, Udruženje žena ’’Ruža’’ i brojni partneri, među kojima je i grad Leskovac, imao je za cilj upoznavanje sa izveštajem istraživanja o problemima proizvođača i promocijom mera podrške.

Stručno-edukativni sastanak se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje između Srbije i Severne Makedonije, jer već godinu dana NALED u Lebanu, Vlasotincu i Surdulici, pokušava da identifikuje posebne resurse kojima ove opštine raspolažu, podsetila je izvršna direktorka, Violeta Jovanović:

– Tu, pre svega, mislimo na autentične proizvode iz oblasti hrane i poljoprivrede, ali i na zanatske proizvode i domaću radinost. Danas smo takođe hteli da sa regionalnim centrom, kao što je Leskovac, razgovaramo o konkretnim merama podrške lokalnih samouprava proizvođačima. Želimo da podelimo i primere dobre prakse. Vrlo nam je važno da ukažemo na odličnu poslovnu strategiju Udruženja ”Leskovački ajvar” i ostalih članica Saveza ”Original”, koji okuplja proizvođače autentičnih proizvoda. Kao predsednica Etno-mreže, govorim u ime stotine žena koje izrađuju rukotvorine. Potrebno je da shvatimo koliko je njihova uloga važna, kao čuvara kulturnog nasleđa, i preporučimo mere podrške za udruženja, preduzetničke radnje i zadruge.

Vladimir Bojović iz Regionalne privredne komore Leskovac, podsetio je da Jablanički i Pčinjski okrug spadaju u mahom ruralna područja, sa oko 53.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava:

– U ova dva okruga, godišnje registraciju obnovi 62 do 67% domaćinstava. Komora, sa svojim posebnim resorom za poljoprivredu, tokom godine, priprema i realizuje brojne skupove i edukacije, sa kojih put ministarstva i drugih državnih organa ode gomila sugestija i predloga. Mnogo smo radili na promociji proizvoda na sajmovima, a jedan od najvećih je Sajam etno-hrane, gde komora uvek ima štand od 100-tinak kvadrata, koji ustupa proizvođačima za promociju i sklapanje poslova. Uglavnom se radi o proizvodima od prerađenog voća i povrća. Puno vremena smo posvetili zaštiti i sertifikaciji proizvoda. Za sada su oznaku geografskog porekla dobila tri leskovačka proizvoda, a na početku smo procesa sertifikacije četvrtog- leskovačke ljutenice.

Leskovac već decenijama važi za prestonicu zdravog i kvalitetnog voća i povrća, poljoprivreda je naš najvredniji resurs, istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović:

– U stalnom smo kontaktu sa primarnim proizvođačima i prerađivačima hrane, artikulišemo njihove potrebe i pomažemo u prevazilaženju problema i prepreka. Bitno nam je da, zahvaljujući poljoprivredi, srpsko selo živi. Iz godine u godinu, nastojimo da povećavamo agrarni budžet i za subvencije smo, u poslednjih devet godina, izdvojili 276 miliona dinara. Više od 7.700 korisnika je dobilo podršku grada Leskovca. Ne može se zanemariti i da smo u atarske puteve, komasaciju i elektrifikaciju polja uložili 250 miliona.

Cvetanović je čestitao rukovodstvima opština Vlasotince, Lebane i Surdulica na razumevanju problema žitelja ruralnih sredina, a Udruženju ”Leskovački ajvar” na istrajnosti da pokrene težak i dugotrajan proces sertifikacije još jednog leskovačkog brenda-domaće ljutenice.

Check Also

Iz budžeta grada isplaćeno 2,5 miliona dinara za uređenje Niške ulice, troškove Doma kulture Roma i EPS-u za redovne troškove

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćeno 2.554.412 dinara. Elektroprivredi Srbije AD Beograd isplaćeno je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *