Home / DRUŠTVO / Zajednički projekat grada i nemačke organizacije “ASB“ namenjen je romskoj populaciji
hotel bell

Zajednički projekat grada i nemačke organizacije “ASB“ namenjen je romskoj populaciji

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović i direktor kancelarije “ASB-a“ u Srbiji, Gordan Velev, praktično su označili početak realizacije projekta “Tehnička podrška i podrška zapošljavanju za Rome i romske organizacije u Srbiji“

Projekat je odobrilo nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, a od 40.500 evra, koliko vredi, grad Leskovac obezbeđuje nešto više od 18 procenata. Njime su predviđeni jednokratna bespovratna pomoć u vidu grantova za započinjanje sopstvenog biznisa za 15 korisnika i oprema za Dom kulture Roma u Leskovcu.

– Ovo je nastavak uspešne saradnje lokalne samouprave sa “ASB“-om, jer smo u prošloj godini realizovali dva projekta: u okviru jednog je 12 socijalno-ugroženih porodica dobilo plastenike i pripadajuću opremu, a u okviru drugog je za 14 korisnika romske populacije, sa teritorije grada Leskovca, obezbeđena obuka za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju. Oba su imala isti cilj, da se doprinese socio-ekonomskoj inkluziji ugroženih pojedinaca i stvore uslovi za njihov život i zaposlenje, istakao je gradonačelnik, Goran Cvetanović.

Direktor kancelarije “ASB“ za Srbiju, Gordan Velev naglasio je da nema uspešnih projekata bez partnerskog odnosa sa lokalnim samoupravama, a Leskovac je jedna od najozbiljnijih sa kojima je ova nevladina organizacija sarađivala:

– Ubeđen sam da će Program za koji smo upravo potpisali Sporazum biti jednako uspešan kao i prošlogodišnji, a zahvaljujući dobrim efektima dosadašnje saradnje, već razmišljamo o narednim projektima. Što se tiče dodele opreme za započinjanje sopstvenog posla, konkurs sa svim neophodnim podacima, biće objavljen na sajtu grada. Procenili smo da prekvalifikacije i dokvalifikacije, koje smo ranije obezbedili, same po sebi nemaju dovoljnu težinu, a da će tek sa stvaranjem uslova za samozapošljavanje, to biti suštinska i stvarna pomoć korisnicima.

Check Also

Dvojica Nišlija uhapšena zbog prodaje, odnosno posedovanje heroina, metadona i 50 psihoaktivnih tableta

Niška policija, lišila je slobode M.M. (1978) iz tog grada, zbog postojanja osnova sumnje da …

Оставите одговор