Home / DRUŠTVO / Za vikend stroge kontrole saobraćaja
hotel bell

Za vikend stroge kontrole saobraćaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će tokom predstojećeg vikenda, s obzirom na to da se očekuje povećani intenzitet vozila na svim putevima zbog završetka turističke sezone i početka školske godine, biti sprovedena pojačana kontrola saobraćaja.

Ova akcija biće usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisne upotrebe telefona tokom vožnje.

Analize pokazuju da je neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, a o značaju sigurnosnog pojasa govori podatak da od 46 putnika koji su stradali u vozilima od početka godine, čak 36 nije koristilo ovaj pojas (78 odsto), a od 106 poginulih vozača pojas nije koristilo njih 55 (52 odsto).

Takođe, zbog udesa u prethodnih nekoliko dana u kojima su učestvovali autobusi koji su na međunarodnim relacijama vršili prevoz u turističke svrhe, na najvažnijim putnim pravcima kontinuirano će se sprovoditi kontrola ovakvih autobusa i vozača u cilju otkrivanja prekršaja nekorišćenja propisanih odmora i prekoračenja dozvoljenog upravljanja vozilom.

Zbog početka školske godine, saobraćajna policija će sprovoditi mere koje se odnose na bezbedno učešće učenika osnovnih škola u saobraćaju, a naročito đaka prvog razreda.

U zonama škola će biti akcenat na otkrivanju prekršaja nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu i nepropisnog prevoženja dece, a radarskim uređajima će se kontrolisati brzina kretanja vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, a na turističke agencije i prevoznike da obezbede vozačima odgovarajuće uslove za korišćenje zakonom propisanih odmora.

Check Also

Gradonačelnik Goran Cvetanović, danas u Briselu učestvuje u debati „Buduće krize: razvoj pristupa povećanju otpornosti Evrope na više nivoa“

Foto: SKGO Gradonačelnik Leskovca i predsednik SKGO Goran Cvetanović, i Nikola Tarbuk, generalni sekretar #SKGO …

Оставите одговор