hotel bell

Za uslugu ličnog pratioca deteta sa invaliditetom Grad Leskovac izdvaja 8 miliona dinara

Usluga ličnog pratioca deteta sa invaliditetom ne postoji u trećini lokalnih samouprava u Srbiji, a u onima koje su ga uvele – ovu uslugu često pružaju nelicencirane organizacije, pokazuje izveštaj Državne revizorske institucije.

Grad Leskovac za ovakvu socijalnu podršku izdvaja osam miliona dinara i njome je obuhvaćena polovina dece sa nekom vrstom invaliditeta.

Lični pratilac je usluga socijane zaštite i podrazumeva podršku detetu u kretanju, održavanju lične higijene, hranjenju, oblačenju i komunikaciji sa drugima, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu. Državni revizor u izveštaju konstatuje da je u 2019. godini oko 470 dece ili 28 procenata kojima je predložen lični pratilac imalo potrebu za ovom vrstom podrške i na nju čeka.

Takođe, podaci ukazuju da veliki broj roditelja ne zna da ima pravo na ovu vrstu usluge, jer ona u mnogim lokalnim samoupravama nije ni uspostavljena. Najveći broj gradova i opština koje su se do sada oglušivale o potrebu za uvodjenjem  ove usluge, pripada regionu Južne i istočne Srbije, konstatovao je državni revizor.

Prema rečima Predraga Momčilovića, direktora Centra za socijalni rad, koji evidentira potencijalne korisnike usluge ličnog pratioca, u stanju takve socijalne potrebe, prema nalazu Interesorne komisije, u Leskovcu  je oko 5o-oro dece, ali je prošle godine njome bilo obuhvaćeno nešto više od polovine.

Roditelji su, prema njegovim rečima, upućeni u mugućnost angažovanja ličnog pratioca, a odluka je  na njima. Grad Leskovac za ove namene izdvaja osam miliona dinara i realizaciju poverava izvodjaču izabranom putem javnih nabavki.

Lični pratioci se regrutuju na osnovu javnog poziva i prolaze specijalizovanu obuku. Njihov osmočasovni dnevni raspored odredjuje se individualno za svako dete i uskladjuje sa potrebama korisnika.  

Ove godine uslugu ličnog pratioca realizuje Niveus tim iz Gornjeg Milanovca, jer je  ponudio najnižu cenu, koja iznosi 310 dinara dnevno.

S.Ć.

Check Also

Leskovčanke se vratile u pobednički ritam: Maksimalno protiv kvalitetnog “Beograda“

U teškoj utakmici, “Leskovac 98“ slavio je sa 3:0, a najveća neizvesnost viđena je u …

Оставите одговор