Početna / DRUŠTVO / Za uslugu ličnog pratioca deteta sa invaliditetom Grad Leskovac izdvaja 8 miliona dinara
Bilbordi

Za uslugu ličnog pratioca deteta sa invaliditetom Grad Leskovac izdvaja 8 miliona dinara

Usluga ličnog pratioca deteta sa invaliditetom ne postoji u trećini lokalnih samouprava u Srbiji, a u onima koje su ga uvele – ovu uslugu često pružaju nelicencirane organizacije, pokazuje izveštaj Državne revizorske institucije.

Grad Leskovac za ovakvu socijalnu podršku izdvaja osam miliona dinara i njome je obuhvaćena polovina dece sa nekom vrstom invaliditeta.

Lični pratilac je usluga socijane zaštite i podrazumeva podršku detetu u kretanju, održavanju lične higijene, hranjenju, oblačenju i komunikaciji sa drugima, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu. Državni revizor u izveštaju konstatuje da je u 2019. godini oko 470 dece ili 28 procenata kojima je predložen lični pratilac imalo potrebu za ovom vrstom podrške i na nju čeka.

Takođe, podaci ukazuju da veliki broj roditelja ne zna da ima pravo na ovu vrstu usluge, jer ona u mnogim lokalnim samoupravama nije ni uspostavljena. Najveći broj gradova i opština koje su se do sada oglušivale o potrebu za uvodjenjem  ove usluge, pripada regionu Južne i istočne Srbije, konstatovao je državni revizor.

Prema rečima Predraga Momčilovića, direktora Centra za socijalni rad, koji evidentira potencijalne korisnike usluge ličnog pratioca, u stanju takve socijalne potrebe, prema nalazu Interesorne komisije, u Leskovcu  je oko 5o-oro dece, ali je prošle godine njome bilo obuhvaćeno nešto više od polovine.

Roditelji su, prema njegovim rečima, upućeni u mugućnost angažovanja ličnog pratioca, a odluka je  na njima. Grad Leskovac za ove namene izdvaja osam miliona dinara i realizaciju poverava izvodjaču izabranom putem javnih nabavki.

Lični pratioci se regrutuju na osnovu javnog poziva i prolaze specijalizovanu obuku. Njihov osmočasovni dnevni raspored odredjuje se individualno za svako dete i uskladjuje sa potrebama korisnika.  

Ove godine uslugu ličnog pratioca realizuje Niveus tim iz Gornjeg Milanovca, jer je  ponudio najnižu cenu, koja iznosi 310 dinara dnevno.

S.Ć.

Pogledaj takodje

EPS ODGOVARA: Zbog kvara u trafostanici sinoć bez struje bilo 10.224 korisnika u Leskovcu, 40 ekipa na terenu zbog saniranja posledica poplava

Problemi sa snabdevanjem strujom jedna su od najtežih posledica poplava koje su prethodnih dana pogodile …

Jedan komentar

  1. KOLIKO PRATILAC VREMENA DNEVNO SA DETETOM, I TAČNIJE KOJE SU NJEGOVE OBAVEZE?
    DA LI GA DOVODI I ODVODI KUĆI, NARAVNO ZNAM DA GA ČEKA U ŠKOLI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *