Za učešće u novom onlajn programu ”Prekvalifikacije za IT”, prijavilo se 1.500 ljudi

Polovinu prijavljenih čine žene, što je vrlo značajno, jer većinu zaposlenih u IT sektoru čine muškarci. Nakon testiranja biće odabrano 400 kandidata koji će proći 250 sati obuke i 120 sati prakse

Program organizuje Kabinet predsednice Vlade, u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odnosno Kancelarijom za informacione tehnologije, a u saradnji sa UNDP programom.

Prvi krug testiranja prijavljenih kandidata je počeo 15. juna. Testiranje se sprovodi putem onlajn platforme Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i obuhvata testove ličnosti, inteligencije, algoritamske pismenosti, logičkog rezonovanja, rešavanja problema i engleskog jezika.

Na osnovu rezultata biće odbrano 400 kandidata, koji će dobiti priliku da prođu najmanje 250 sati stručne obuke iz programskih jezika, 40 časova obuke iz ”mekih” veština ( pisanje CV-ja, priprema za razgovor sa poslodavcima, komunikacija na radnom mestu) i 120 časova prakse.

Obuke će biti sprovedene tokom ove i sledeće godine, u onlajn formi, kako bi polaznici iz cele Srbije mogli u svom domu da stiču nova znanja i veštine iz IT oblasti.

Zahvaljujući programu ”Prekvalifikacije za IT”, obučeno je preko 2.200 polaznika. Više od 35% se zaposlilo u IT sektoru, sa početnom zaradom od skoro 70.000 dinara. Tokom 2019. i 2020. godine, program obuka je organizovan i za osobe sa invaliditetom, što je rezultiralo zapošljavanjem trećine kandidata.

Check Also

MINI BEBI BUM! U Leskovcu rođeno 10 beba u jednom danu

U porodlištu Opšte bolnice Leskovac u prethodna 24 časa rođeno je 10 beba. Leskovac je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *