Početna / DRUŠTVO / Vlasotince rukovodi regionalnim projektom „Radimo za bolju budućnost dece“

Vlasotince rukovodi regionalnim projektom „Radimo za bolju budućnost dece“

Raspisivanjem javnog poziva za učešće u Programu obuke za započinjanje biznisa ili unapređenje poslovanja i dodelu bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima, mladim majkama i ženama, starosti od 18 do 35 godina, opština Vlasotince počela je realizaciju projekta „Radimo za bolju budućnost dece“ koji sprovodi u partnerstvu sa gradom Leskovcem i opštinama Lebane i Medveđa.  Ukupna vrednost projekta iznosi 67 miliona, od čega Kabinet ministra bezportfelja Slavice Đukić Dejanović zadužen za demografiju i populacionu politiku obezbeđuje 52 miliona, a opštine su dužne da obezbede ostatak od oko 15 miliona dinara.

-Cilj ove mere usklađivanja rada i roditeljstva je da se poboljša kvalitet života, koji je jedan od neophodnih uslova za rehabilitaciju rađanja i roditeljstva, kroz razvoj i promociju preduzetničkog duha i posticanje preduzetništva kod nezaposlenih, mladih bračnih parova, mladih majki i žena – kaže regionalni koordinator projekta Marinko Đorđević, koji je u opštini Vlasotince prošle godine rukovodio projektom slične sadržine.

-Vrednost vlasotinačkog dela projekta je 10,1 milion dinara, od čega je iz kabineta ministra stiglo 6,9 miliona za finansijsku i nefinansijsku podršku mladima od 18 do 35 godina. Učešće opštine je oko 3,1 milion dinara i u okviru tih sredstava predviđena je adaptacija i rekonstrukcija dečjeg vrtića u Prilepcu. Predviđena su sredstva i za niz aktivnosti usmerenih na očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih – kaže Đorđević.

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović napominje da je se poslednjih godina povećao broj rođenih beba u vlasotinačkoj opštini, ali da za oporavak demografske slike mesta treba još dosta truda.

– Što se tiče drugih izdvajanja, svakoj porodilji koja nije zaposlena isplaćujemo jednokratno 30.000 dinara, svakoj zaposlenoj porodilji 15.000 dinara, a finansiramo i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, pošto država finansira prva tri pokušaja. Uz novčane iznose koje sada i republika isplaćuje, zavisno od broja dece, nadamo se da za desetak godina vidimo neki pomak u demografskoj slici – kaže Todorović.

Pogledaj takodje

Danas i sutra isplata redovne i privremene novčane naknade za septembar

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava korisnike novčanih naknada da će preko Banke Poštanska štedionica, izvršiti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *