Home / DRUŠTVO / Vlasotinčanin Srba Takić za pesmu na dijalektu dobio priznanje „Reč baštine“
hotel bell

Vlasotinčanin Srba Takić za pesmu na dijalektu dobio priznanje „Reč baštine“

Iako zbog korona virusa ove godine nije održan festival dijalekatske poezije i proze „Preobraženjsko pojanje“, Društvo umetnika „Svetionik“i Niški pesnički krug su u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Stevan Sremac“ raspisali književni konkurs i nagradili najbolje poetske i prozne radove pisane na dijalektu.

Ove godine prvo mesto i priznanje „Reč baštine“ za poeziju na dijalektu dodeljeno je Srbi Takiću, vlasotinačkom pesniku i direktoru biblioteke. Druga nagrada pripala je Vesni Đurković iz Niša, treća Draganu Veličkoviću iz Grdelice.

Srba Takić je i prošle godine pobedio na ovom festivalu u kategoriji dijalekatske poezije.

„Ova nagrada nije samo priznanje mom umeću pisanja, već i potvrda da ima smisla naša zajednička borba za očuvanje naših starina, našeg identiteta i posebnosti, među kojima je jezik najvažniji“, kaže Srba Takić i već na jesen u Vlasotincu najavljuje okupljanje pesnika koji stvaraju na dijalektu.

U kategoriji proznih radova prvo mesto pripalo je Draganu Ćiriću iz Niša, drugo Milku Stojkoviću iz Smederevske Palanke, treće Beki Mitić Ristić iz Niša. Pesnikinja Violeta Jović je nagrađena za dugogodišnje stvaranje na dijalektu i za doprinos afirmaciji festivala.
Posthumno je dodeljena nagrada i Miroslavu Mitkoviću, idejnom tvorcu „Preobraženjskog pojanja“,.

Organizatori ove manifestacije su istakli da je konkurs raspisan iako se festival nije mogao organizovati, kako bi se bar na ovaj način održao kontinuitet manifestacije i dao doprinos održavanju u negovanju maternjeg jezika, koji predstavlja izraz privrženosti prema rodnom kraju i njegovom govoru. Selekciju pristiglih radova je obavila Vera Cvetanović, knjižnjvnica i profesorka srpskog jezika koja i sama stvara na govoru lužničkog kraja.

Check Also

U petak bez struje 9 ulica u Leskovcu

I u petak će ekipe leskovačke Elektrodistribucije obavljati radove na reviziji Travostanica. „Obaveštavaju se korisnici …

Оставите одговор