Home / DRUŠTVO / Vlasotinčanin, Aleksandar Živković, najmlađi predavač na šestoj konferenciji Vikipedije
hotel bell

Vlasotinčanin, Aleksandar Živković, najmlađi predavač na šestoj konferenciji Vikipedije

Šesta konferencija urednika Vikipedije, koja zbog epidemiološke situacije nije održana, nedavno je okupila urednike u Beogradu.

Najmlađi predavač na konferenciji bio je Vlasotinčanin Aleksandar Živković, učenik druge godine Gimnazije “Stevan Jakovljević” u Vlasotincu. On je tom prilikom održao predavanje o tehničkim novinama na Vikipediji i Univerzalnom kodeksu ponašanja, piše informativni bilten Vlasina.

Svoj prvi članak za Vikipediju, (enciklopedijski projekat slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci pomoću softvera Medijaviki) na srpskom jeziku Aleksandar Živković je napisao kada mu je bilo 11 godina, a danas on ima 280 urađenih odrednica. Seća se da je Vikipediju, koju danas uglavnom svi koriste, on počeo da čita i koristi kako bi naučio nešto više o biljkama. Prvi njegovi radovi bili su o filmu i geografiji.

Đorđe Stakić iz Beograda, administrator Vikipedije od 2004. godine, među prvima je primetio talenat mladog Vlasotinčanina za koga kaže da je “viki čudo od deteta”.

“Rad Aleksandra Živkovića na Vikipediji sam zapazio početkom 2017. godine, kada sam mu dodelio spomenicu za “Za značajne doprinose Vikipediji i dobar početak”, za njegov rad i trud. On je, slobodno mogu reći, jedan od najveštijih i najupućenijih admina na srpskoj Vikipediji, koji prati i sprovodi mnoge tehničke novine.Tolika količina znanja, kao i zrelost i odmeren pristup u diskusijama daleko nadilaze njegov uzrast i godine, da nam nije otkrio svoje godine mislili bismo da je u pitanju bar student nekog tehničkog fakulteta, a ne učenik osnovne škole. Aca je viki čudo od deteta”, rekao je Đorđe Stakić.

Za pet godina, Aleksandar Živković od najmlađeg administratora na Vikipediji na srpskom jeziku, postao je najmlađi predavač na 6. konferenciji Vikipedijanaca iz Srbije.

“Za učešće na konferenciji u Beogradu prijavio sam se u aprilu sa jednom temom, ali sam na zahtev organizatora pripremio i drugu. U protekle tri godine uvedene su mnoge tehničke novine na Vikipediji. Pojednostavljeno je ubacivanje šablona u oba uređivača, sadržaj članaka je pristupačniji pri pomeranju stranice, a i mentorska tabla omogućava novim urednicima bolje snalaženje i učenje. Drugo predavanje je posvećeno Univerzalnom kodeksu ponašanja (UCoC), a to su u stvari pravila koja se moraju poštovati na jednom Vikimedijinom projektu”, kaže Aleksandar Živković.

Aleksandra inače zanimaju razne oblasti, pored informatike, koju planira da studira, veoma ga interesuje lingvistika, a posebno engleski jezik koji koristi prilikom učešća na međunarodnim projektima u okviru gimnazije. Nikakav problem mu nije ni javni nastup, rado glumi, recituje na časovima srpskog jezika. Krajem maja je glumio u šaljivoj predstavi na dijalektu, koju su napisali i spremili gimnazijalci za učenike osmog razreda. Acina prva ljubav je gimnastika kojom se bavi od prvog razreda osnove škole, a dosad ima preko 20 medalja osvojenih u raznim disciplinama.

Aleksandar Živković sa kolegama iz Holandije i Nemačke radi na izradi Vikipedije za decu, kako bi Vikipedija bila prilagođena najmlađim korisnicima.

Check Also

Trinaesti književni konkurs „Vukašin Conić” – Prijave do 1. oktobra

Porodica književnika Vukašina Conića (1935–1980), autora romana Daleki beli putevi, Pre zore; zbirke priča Ukus …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.