Početna / DRUŠTVO / Vlasotinačka Osnovna škola „8. oktobar“ dobitnik plakete „Ambasador nauke“

Vlasotinačka Osnovna škola „8. oktobar“ dobitnik plakete „Ambasador nauke“

Vlasotinačka Osnovna škola „8. oktobar“ je jedna od 11 osnovnih i srednjih škola, koja je na nedavno završenom Festivalu nauke dobila plaketu „Ambasador nauke“. Priznanje u vidu povelje dobile su i osnovne i srednje škole iz Beograda, Kragujevca, Požege, Niša, Tutina, Ljiga i Leskovca. Pored diplome, učenici i njihovi mentori nagrađeni su specijalnim značkama ambasadora nauke Festivala nauke 2018.

„Iskreno se radujem uspesima koje su naši učenici i profesori postigli. Više godina unazad učestvujemo na festivalima nauke a cilj ovih festivala je da se podrži nauka, da se promoviše nešto novo, da se kod učenika izazove veća želja i motivacija da se bave svetom oko njih . Zadovoljstvo je pripadati osnovnim školama koje su dobile ovo priznanje, njih je samo četiri, i to je izuzetna čast“, rekla je Svetlana Kocić, obraćajući se učenicima koji su ovim povodom prisustvovali svečanosti.

Inače, pre više godina 3D tim Osnovne škole „8. oktobar“ je počeo sa učešćem na festivalima nauke koji se organizuju širom Srbije.

„Pre desetak godina krenuli smo u ovu priču. Bili smo na skoro svim prestižnim festivalima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Leskovcu, Požarevcu… Prisustvovali smo i na međunarodnim festivalima. Kvalitet naših radova je zavredio ova priznanja. Drago mi je da su dve škole iz Jablaničkog okruga nosioci ovog prestižnog priznanja, jer znam da nijedan okrug iz Srbije nije nosilac dva priznanja. Priznanje nas i obavezuje da nastavimo da promovišemo nauku, da organizujemo radionice i da zainteresujemo što veći broj mladih da se bave naukom“, rekao je Dragan Golubović, nastavnik fizike i mentor tima.

Predsednik opštine Zoran Todorović je uručio značke ambasadora nauke Draganu Goluboviću, prof. fizike, Dušanu Pešiću, prof. informatike, Dušanu Valčiću, prof. matematike i Vladi Petkoviću, prof. geografije. Predsednik Todorović je iskoristio priliku da kaže:

„Ovo je prilika da se još jednom podsetimo koliko je učestvovati na festivalima nauke bitno i važno za razvoj jedne države jer bez toga nema napretka. Nastavite da promovišete nauku, zainteresujte što veći broj vršnjaka a mi kao lokalna samouprava podržaćemo vas u tome. Vaša škola će naredne godine izgledati sasvim drugačije, biće mnogo lepša i savremenija, i sa mnogim boljim uslovima za rad i učenje jer ćemo je renovirati. Tada ćete imati više mogućnosti za izvođenje eksperimenata iz raznih oblasti“.

Direktorki Osnovne škole „8. oktobar“ Svetlani Kocić plaketu „ Ambasador nauke“ uručila je Marina Ilić, načelnica Školske uprave Jablaničkog okruga, obrativši se prisutnim učenicima, možda se među vama nalazi neki novi Tesla, Pupin ili neki drugi slavni naučnik, a ministarstvo, lokalna zajednica i škola su tu da vam pomognu i omoguće da razvijate svoje mogućnosti i sposobnosti“.

Festival nauke održan je od 29. novembra do 2. decembra u Beogradu pod sloganom „Zemlja budućnosti“.Okupio je 60 naučnih i obrazovnih institucija i preko700 naučnih komunikatora iz svih krajeva Srbije i sveta.

Izvor KC Vlasotince

Pogledaj takodje

Trinaest domaćinstva dobilo bespovratna sredstva za obnavljanje porodičnog doma

Članovi 13 domaćinstava sa područja vlasotinačke opštine potpisali su ugovore o dodeli sredstava za obnavljanje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *