Početna / DOGAĐAJI / VLASINSKO JEZERO: Najlepša destinacija u Srbiji
Dionis Restoran Leskovac

VLASINSKO JEZERO: Najlepša destinacija u Srbiji

Vlasinsko jezero  ubedljivo vodi u  ovogodišnjem  izboru za najlepšu destinaciju u Srbiji, koji organizuje Turistička organizacija Srbije, kao nosilac projekta Evropske komisije „Izuzetne evropske destinacije“.

Četvrti po redu konkurs za izbor “Izuzetne destinacije Evrope” u Srbiji – EDEN 2019, raspisan je 15. jula. Na listi predloga, Vlasinsko jezero je ubedljivo prvo  sa 11.112 glasova. Sledi ga Fruška gora sa 7.795, a na trećem mestu, trenutno je planina Rtanj, sa 4.668 glasova.

Učesnicima u anketi, ponudjeni su još i Stara planina,Tara,Kopaonik, Zlatibor, Oplenac  i Zlatar, Palićko, Belocrkvanska i Zavojsko jezero, Soko i Vrnjačka banja, movčarsko-kablarska i Djerdapska klisura, Uvac, Golubac, Potpećka pećina i Djavolja Varoš.

Inače, tema ovogodišnjeg EDEN projekta, koji se sprovodi u 16 evropskih zemalja ili kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, jeste “zdravstveni i velnes turizam”, i ima za cilj da prepozna i nagradi manje razvijene i manje poznate destinacije, koje svojom turističkom promocijom obuhvataju i ponudu ovih kategorija turizma.

Konkursom u Srbiji, koji će biti otvoren do 16. avgusta, poseban naglasak će biti stavljen na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju uredbom utvrđeno područje banje i/ili klimatskog mesta, zaštićeno područje – nacionalni park, park prirode, predeo izuzetnih odlika, opšti ili specijalni rezervat prirode, spomenik prirode, zaštićeno stanište i rezervat biosfere UNESKO.

Na Svetski dan turizma, 27. septembra, u Beogradu će biti održana nacionalna dodela EDEN nagrada i proglašene pobednička i dve prateće destinacije. Njihova međunarodna promocija biće obavljena kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i preko sajtova Turističke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža.

One će takođe biti uvrštene u “Mrežu izuzetnih destinacija Evrope” (EDEN Network), čiji ciljevi su razmena dobrih primera iz prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog razvoja turizma.

I vi možete glasati za vašu omiljenu destinaciju na sajtu: www.b92.net/ putuj Srbijom.

S.Ć.

Pogledaj takodje

570 zdravstvenih radnika zaraženo koronom

Prema poslednjim podacima, 70 zdravstvenih radnika obolelo je i hospitalizovano od COVID-19 , dok je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *