Home / DRUŠTVO / Veruje se da Sveti Ilija određuje kada i gde će padati kiša, a gde vladati suša
hotel bell

Veruje se da Sveti Ilija određuje kada i gde će padati kiša, a gde vladati suša

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik, a ovaj veliki praznik u verskom kalendaru je označen crvenim slovom.

Rodom iz plemena Aronova, iz grada Tesvita, zbog čega je nazvan Tesvićanin, prorok ognjene vere i strogog života. Činio je čuda još za života.

Kako kaže predanje, na Tavoru, prilikom Preobraženja Gospodnjeg javio se, zajedno sa Mojsijem, apostolima. Prema predanju, u ognjenim kočijama uznet na nebo, čuvan Bogom u rajskim naseljima. Njega videše tri Sveta apostola na Tavoru, i opet će ga videti obični smrtni ljudi pred drugi dolazak Gospodnji na zemlju.

Sveti Ilija je prisutan u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom.

Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Veruje se da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će da bude suša. Zbog toga se i do danas u seoskim krajevima zadržao običaj da se na Svetog Iliju nikako ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Ovom velikom svetitelju posvećena je i crkva na istoimenom groblju u Leskovcu.

Check Also

Prodat leskovački “Graditelj“ na današnjem javnom nadmetanju

Kako je za Dnevnik juga, u kratkoj izjavi, ne želeći da krši zakonsku proceduru, rekao …

Оставите одговор