“Vekovnici” odigrali značajnu ulogu u srpskom i Balkanskom stripu u prethodnoj godini

Izložba “15 godina Vekovnika”  Marka Stojanovića je izložba koja je sa sedam izlaganja od čega 2 internacionalna bila najviše izlagana strip izložba u prethodnoj godini kako u Srbiji tako i u regionu sa tendencijom da se to nastavi i u 2024. godini.

Serijal “Vekovnici” piše i uređuje predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović, dok na njemu sarađuje preko 200 strip crtača sa čitavog Balkana Do sada je nanizao skoro 20 izdanja a objavljen je sem Srbiji i u Hrvatskoj, Rumuniji, Makedoniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Crnoj Gori, Češkoj, Velikoj Britaniji i Holandiji. Izložba “15 godina Vekovnika” sastavljena je od plakata izložbi i festivala kao i naslovnih strana raznih stripskih i književnih časopisa, sa motivom “Vekovnika” na svojim naslovnim stranama. Nakon što je u toku 2023. godine  izložba bila postavljena u Nišu, Beogradu i u Raškoj, tokom 2023. godine bila je izložena u Beogradu, Bratuncu (Bosna i Hercegovina), Brašovu (Rumunija), Zaječaru, Čačku (prestonica kulture Srbije za 2023. godinu) i Užicu (prestonica kulture Srbije za 2024. godinu). Poslednje izlaganje u 2024. godini izložba je imala u Valjevu, gde je bila postavljena od 23. novembra do 23. decembra. Tokom avgusta izložba je dostigla toliku traženost da je imala istovremeno tri paralelne postavke i to u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Rumuniji, što je jedinstvena stvar u srpskoj vizuelnoj umetnosti. Tom spisku zemalja u kojima je postavljena izložba će se u 2024. priključiti i Bugarska. Izložba “15 godina Vekovnika” je već na početku 2024. godine dobila poziv za tri izlaganja, od kojih su dva internacionalna. U aprilu bi naime trebala biti postavljena u Muzeju grada Zjenice u Bosni i Hercegovini, u maju na Somborskom festivalu stripa i fantastike a tokom istog meseca biće izložena u Galeriji Saveza likovnih umetnika Bugarske u Sofiji.

Na pitanje da li se slaže da su “Vekovnici” na neki način obeležili 2023. godinu što se stripa u Srbiji tiče, Stojanović odgovara:

“Nije na meni da li su “Vekovnici” bili ona ključna stavka u srpskom stripu 2023. godine. Svako ima pravo na svoje mišljenje a ako me pitate za činjenice, one su su sledeće: Izložba “15 godina Vekovnika” je, uz to što je čitavu drugu polovinu godine bez pauze bila postavljena u nekom od srpskih gradova, tokom avgusta po prvi put u istoriji devete umetnosti na Balkanu imale tri paralelne postavke izložbe i to u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Rumuniji. Tog meseca stripovi iz serijala Vekovnici osvojili su Grand Prix Međunarodnog salona stripa u Velesu i nagradu za najbolji istorijski stripa na Festivalu istorijskog stripa u Brašovu, dakle, dve najveće nagrade u stripu u Makedoniji i Rumuniji. Sem toga, “Vekovnici” su imali centralno mesto na prvom Strip Trip festival u Makedoniji juna gde je na poziv organizatora održana tribina sa naslovom “Vekovnici-Balkanski strip fenomen”, kao i na trećem Festivalu stripa u Kilkisu u Grčkoj novembra meseca, kada su “Vekovnici”, koji su u Grčkoj objavljeni 2020. od strane najvećeg grčkog strip izdavača „Jemma Press“ (Džema Pres), odabrani da predstavljaju čitav srpski strip. Uz objavljivanje 13. strip albuma serijala pod nazivom “Izbor” koji su likovno oblikovale strip autorke iz Turske, Hrvatske, Rumunije, Srbije, Bugarske i Grčke i prateću izložbu “Vekovnice: Ženski pristup u Balkanskom stripu” koju je nedeljnik “Nin” posebno apostrofirao u svom godišnjem izboru onog najvažnijeg u srpskom stripu, mislim da su “Vekovnici” odigrali značajnu ulogu u srpskom, pa i Balkanskom stripu u pethodnoj godini. Ono što me raduje je kontinuitet – odnosno činjenica da “Vekovnici”, shodno svom imenu, traju, a to je po mom mišljenju znak pravih, neprolaznih vrednosti – ističe Stojanović.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *