Home / DRUŠTVO / Uzvratna poseta kineske delegacije Leskovcu: Pokrenut proces bratimljenja sa Ningbou-om
hotel bell

Uzvratna poseta kineske delegacije Leskovcu: Pokrenut proces bratimljenja sa Ningbou-om

Predstavnici najvećeg grada u kineskoj provinciji Liaoning, juče su boravili u Leskovcu. To je, prema kineskoj tradicji, uzvratna poseta našem gradu i gradonačelniku Goranu Cvetanoviću, koji je 2019. godine, kao član srpske delegacije, boravio u Ningbouu.

Kineska političko-privredna delegacija bila je, proteklih dana, gost Srbije i predsednika Aleksandra Vučića na Prvom međunarodnom sajmu “Vinska vizija otvorenog Balkana“, gde je, sa pojedinim srpskim vinarijama potpisala prve ugovore o saradnji.

Na sastanku u Leskovcu je inicirana i učvršćena veza između dva grada, tako da će saradnja biti intenzivirana, kroz manifestacije “Dani Leskovca u Ningbouu“ i “Dani Ningboua u Leskovcu“.

Gradonačelnik je goste upoznao sa kulturom i tradicijom Leskovca, najznačajnijim manifestacijama, poput “Roštiljijade“, privredi i potencijalnom kineskim investitorima. Podsetio je na činjenicu da je Leskovac, pre 17 godina, kada je on obavljao funkciju predsednika Skupštine grada, postao pobratim sa kineskim gradom Langdžou, a iskoristio je priliku i da zahvali Kini za bratski odnos prema Srbiji, pruženu pomoć i podršku tokom pandemije.

Na sastanku je najavljena i nova privredna manifestacija, na kojoj će srpski privrednici moći da prestave svoje proizvode i poslovne ideje. Sledeće godine će, u Kini biti održan 3. China Expo, kome će prisustvovati i proizvođači iz Leskovca.

Čen Jing, predstavnica firme “Ning Shing“, istakla je da su predstavnici Leskovca uvek dobrodošli i da je primarni cilj posete pružanje šanse domaćim kompanijama da svoje proizvode izvoze u Kinu.

Nakon srdačnog razgovora, predstavnici grada Ningbou, predložili su da se pokrene proces bratimljenja sa Leskovcem i obećali da će sledeće godine doći na “Roštiljijadu“.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор