hotel bell

Uskoro nove zdravstvene usluge kod privatnika o trošku Fonda

RFZO planira da još neke zdravstvene usluge o trošku države, prenese privatnom sektoru, što je, pokazalo se tokom pandemije, vrlo važno za rasterećenje zdravstvenog sektora

Kako je za pojedine medije izjavila Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, pored dijalize, vantelesne oplodnje, hiperbarične komore i operacije katarakte, uskoro bi spisak usluga o trošku Fonda, koje mogu da pružaju privatne klinike i bolnice, mogao biti proširen.

Postoji procedura, rekla je ona, a prema njoj Fond prvo preporuči usluge, a Batut procenjuje i ocenjuje kapacitete. Tek nakon odluke Instituta, nove usluge mogu da se prebace na privatni sektor.

Pandemija je pokazala koliko je važna saradnja države sa privatnim sektorom, koja je, kaže direktorka, odlična. Ono što se pokazalo kao problem jeste to što su cene u privatnim zdravstvenim ustanovama više, što je i razumljivo, jer se radi o malim nabavkama. U zdravstvenom sistemu u Srbiji nabavke su centralizovane i velike, pa su i cene niže, ali će Fond ubuduće raditi i na tom polju.

Mane dosadašnje saradnje je, prema rečima Sanje Radojević Škundrić, kratko oročenje ugovora, što privatne ustanove onemogućava da dugoročnije planiraju. Zbog toga se predlaže da ovo javno-privatno partnerstvo traje po pet ili deset godina.

Check Also

Javni čas hip hopa i strit densa u OŠ „Josif Kostić“

 OŠ „Josif Kostić“ danas je organizovala javni čas plesa koji je u saradnji sa plesnim …

Оставите одговор