hotel bell

Uredjenje korita reke Veternice od Hemijske škole do SRC Dubočica

U toku su radovi na uređenju korita Veternice u delu od mosta kod Hemijske škole u Leskovcu do SRC Dubočica, u dužini od 1100 metara.

 

Izvođač je firma „Mehanizacija“ iz Vlasotinca, a radove finansira preduzeće „Srbijavode“.

– Do sada je uređeno 500 metara rečnog korita. Radovi na održavanju vodotokova na području grada se nastavljaju iako ove godine nesmo imali problema sa poplavama, izjavio je gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je danas posetio tu lokaciju.

– Zahvaljujući „Srbijavodama“, u prethodnom periodu, na području grada, uredili smo 500 metara rečnog korita uzvodno i nizvodno od Bogojevca. Takođe, očistili smo korito reke Jablanice u dužini od 3 kilometara, od Živkova do Pečenjevca, sanirali obalu u Razgojinskom Čifluku, koja je bila urušena i predstavljala opasnost za meštane. Lokalna samouprava nastoji da aktivnostima na uređenju korita reka spreči moguća izlivanja i eventualne poplave. U prošloj godini Grad Leskovac je uložio 5 miliona dinara za sanaciju devet lokacija, čime smo otklonili sve kritične tačke i opasnosti od poplava smanjili na minimum. U toku 2015-te, izvršena je regulacija Tulovske reke u Badincu, kanala za odvod atmosferskih voda u Zalužnju, drenažnog kanala u Miroševcu, kanala u Priboju, rudarskog kanala u delu Velikog Trnjana i Presečine kao i na takozvanoj „trnjanskoj vadi“. U drugoj fazi radova, prošle godine su uređene lokacije Međa, Vučje, Žabljane i Priboj, podsetio je Cvetanović. Naš rad na sanaciji i regulaciji rečnih korita neće se zaustaviti na ovome, rekao je gradonačelnik, dodajući da je u budžetu za ovu godinu za tu namenu planirano još 6 miliona dinara.

– Ukoliko radove nastavimo ovim tempom, pored svih kritičnih tačaka u gradu, uspećemo da uredimo i veternički kej od Leteksa ka Nišu, izjavio je Cvetanović.

– U toku su interventni radovi na proširenju propustne moći reke Veternice koji će biti završeni otprilike za dve nedelje, objasnio je direktor vlasotinačke „Mehanizacije“, Jovan Cvetković. U ovoj godini, zahvaljući lokalnoj samoupravi, preduzeću Morava –Niš i „Srbijavodama“, biće obezbeđeno još 30 do 50 miliona dinara za investicije na reci Veternici i Jablanici, dodao je Cvetković.

A. Jovanović

Check Also

Nastavlja se ugradnja grebanog asfalta na putu Gunjetina – Komarica

U vlasotinačkoj opštini nastavlja se ugradnja grebanog asfalta. Radovi u dužini od 4,8 km trenutno …

Оставите одговор