hotel bell

UNS osudio pretnje novinarima Jugmedije: Tužilaštvo za VTK da pronađe počinioce, pretnje novinarima su neprihvatljive

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pretnji koje je redakcija portala „Jugmedija“ dobila preko Fejsbuka nakon objavljivanja vesti o projekciji filma „Svi smo različiti i lepi“ na srpskom i albanskom jeziku i traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pronađe ko je pretio novinarima ove medijske kuće.

„Izdajnici bedni, sve bih vas poklao“, „proklete vam bile pare i decu njima sunetile“, „postali ste OVK“-  samo su neki od komentara koji su na Fejsbuk stranici objavljeni ispod linka ka vesti o projekciji filma „Svi smo različiti i lepi“, koji je snimljen pod pokroviteljstvom UNHCR-a, povodom Svetskog dana izbeglica.

Vest  je objavljena i na albanskom jeziku jer je film nastao  u okviru  projekta „Kulturna orijentacija i razmena u južnoj Srbiji“ u kome su učestvovali studenti Filozofskog fakulteta u Nišu, mladi Albanci iz Preševa i mladi iz izbegličkog centra.

Glavna i odgovorna urednica „Jugmedije“ Milica Ivanović kaže za sajt UNS-a da je pretnje prijavila policiji i da bi trebalo da Tužilaštvu za VTK sutra da izjavu.

Istakla je da pretnje nisu prijatne i da niko iz redakcije, uprkos tenzijama na KiM, nije očekivao da kao odgovor na tekst o ljubavi i miru neko napiše komentar kojim se širi govor mržnje.

„Stalno živimo u krizi, a mladi ljudi su napravili film o miru, razumevanju i suživotu na KiM. Smatram da je to bila prava stvar. Mislim da kao medij koji je registrovan na jugu treba da pišemo i na bugraskom, bugarskom i albanskom jeziku. Nepohodno je da se približimo albanskoj omladini. Taj tekst je bio najčitaniji dva dana“, ističe  Ivanović.

UNS ističe da upotreba jezika nacionalnih manjina u medijima na srpskom jeziku ne sme da ima za posledicu ugrožavanje bezbednosti novinara koji rade u tim medijima.

UNS podseća da su pretnje novinarima neprihvatljive i da autori takvih sadržaja moraju da odgovaraju.

Check Also

Na Svetski dan sluha organizovana provera sluha za sve zainteresovane pacijente

Povodom Svetskog dana sluha, grad Leskovac je u saradnji sa Opštom bolnicom i Domom zdravlja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *