hotel bell

‘Univerzal“ više nije u nadležnosti Selakovićevog ministarstva: U Leskovcu radi samo jedno socijalno preduzeće

Poslovanje Preduzeća “Univerzal“, poznatog po tome što je zapošljavalo veliki broj osoba sa invaliditetom, više nije u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, već je za njega sada zaduženo Ministarsvo privrede, rekao je ministar Selaković, odgovarajući na pitanje novinara Dnevnika juga

Iako je priznao da je zatečen pitanjem i da sa situacijom u leskovačkom “Univerzalu“ nije upoznat, ministar Selaković je, već posle par sati, na osnovu u međuvremenu prikupljenih podataka, izjavio da je tamo, na zahtev radnika, sproveden socijalni program, te da je sada za to preduzeće zaduženo Ministarstvo privrede.

– Ono više ne spada u preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju, pa s toga nije u našoj nadležnosti. Nekoliko nekadašnjih DES-ova je prodato i rade vrlo uspešno, a nažalost “Univerzal“ nije privatizovan. U Leskovcu imamo jedno preduzeće koje zapošljava osobe sa invaliditetom. To je “Hrono“ i ono treba da posluži kao primer drugima. Tamo je, od šestoro zaposlenih, petoro sa nekom vrstom invaliditeta. U 26 gradova u Srbiji imamo 62 takva preduzeća, ali ono što nas ne raduje jeste da u su u njima zaposlene osobe sa invaliditetom bez ili sa najnižim stepenom kvalifikacija. Tendencija u svetu je da sve veći broj osoba sa nekom vrstom hendikepa završava visoke škole i fakultete, čime konkuriše za bolje radno mesto. Naš zadatak je da promovišemo ideju i praksu zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Ministar se složio sa konstatcijom da poslodavci i dalje radije plaćaju penale za nepostupanje po zakonu, nego što su spremni da zaposle lice sa invaliditetom:

– Mogu vam preneti utiske pojedinih poslodavaca, da su ljudi sa invaliditetom vrlo produktivni, dobri radnici, lojalni, te da nijednog trenutka nisu zažalili zbog svoje odluke. Država izdvaja za subvencionisanje njihovih zarada 625 miliona godišnje. Zato je u interesu svima angažovanje osoba sa invaliditetom. Poslodavci, nažalost radije plaćaju penale, što nije protivzakonito, već stvar izbora, ali moram da kažem da novac prikupljen od “kazni“ ponovo ulažemo u subvencije za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Na evidenciji leskovačke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 500 osoba sa invaliditetom, a polovina njih su žene.

Check Also

Planinarsko društvo „Dubočica“ objavilo Godišnji plan akcija: Radan, Suva Planina, Alpi, Vardenik, Babička gora, Prokletije, Triglav, Kukavica, Šar planina …

Planinarsko društvo „Dubočica“ objavilo je na svojoj fejsbuk stranici Godišnji plan akcija za 2023. godinu …

Оставите одговор