Home / DRUŠTVO / Ukoliko žele da se zaposle u Albaniji ili S. Makedoniji, Srbi treba da pribave samo jedan dokument
hotel bell

Ukoliko žele da se zaposle u Albaniji ili S. Makedoniji, Srbi treba da pribave samo jedan dokument

Krajem maja bi konačno trebalo da počne primena Sporazuma o slobodnom pristupu tržištima rada na Zapadnom Balkanu. Tada će se steći uslovi za zapošljavanje žitelja Srbije, Albanije i Severne Makedonije, u druge dve države, samo uz “Identifikacioni broj Otvorenog Balkana“, saznaje u Privrednoj komori Srbije portal Nova ekonomija.

Trenutno se radi na povezivanju šema elektronske identifikacije, odnosno pripremi infrastrukture u svakoj od zemalja potpisnica Sporazuma u okviru inicijative “Open Balkan“. Tada će početi izdavanje “Identifikacionog broja“ i zamišljeno je da to bude još jedna usluga na portalu eUprava.

Sam postupak je zamišljen tako da građani Srbije, ukoliko žele da dobiju Idetifikacioni broj, uđu na sajt eUprave i izaberu tu uslugu. Popunjavanjem osnovnih ličnih podataka, verifikuju se kao građani zemlje članice Otvorenog Balkana i na osnovu toga stiču pravo na I.broj sa kojim može dobiti zaposlenje u Albaniji ili Severnoj Makedoniji, bez ikakvih dodatnih administrativnih procedura. Taj broj, zapravo, omogućava da građani Srbije imaju isti tretman kao lokalno stanovništvo u državi gde se zapošljavaju. To isto važi i za stanovnike druge dve zemlje.

Početak primene Sporazuma se očekuje krajem maja, jer se radi na tome da sve zemlje članice inicijative Otvoreni Balkan budu na istom nivou spremne za implementaciju, prenosi Nova ekonomija, pozivajući se na izvor iz Privredne komore Srbije. 

Check Also

Trinaesti književni konkurs „Vukašin Conić” – Prijave do 1. oktobra

Porodica književnika Vukašina Conića (1935–1980), autora romana Daleki beli putevi, Pre zore; zbirke priča Ukus …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.