hotel bell

UG „I Ja se pitam“ poziva vlast da javno objavi predlog budžeta za 2021. godinu

Udruženje građana „I Ja se Pitam“ poziva gradsku vlast da se izjasni, na koji način planira da organizuje javnu raspravu o budžetu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Imajući u vidu da raste broj obolelih od virusa COVID 19, mi kao zainteresovani građani tražimo od vlasti da javno objavi predlog budžeta za 2021. godinu i jasno predstavi prihod nestavke, kao i projekte koji su planirani za narednu godinu.

Očekujemo da situacija sa pandemijom ne bude zloupotrebljena i na taj način budžet prođe bez uvida u to šta se planira i kritičke rasprave o planiranom načinu trošenja javnih sredstava za narednu godinu.

Podsećamo gradsku vlast i građane da svaki zaposleni u Leskovcu, po poslednjim podacima o prosečnoj neto zaradi mesečno, u budžete republike i grada izdvaja  u proseku između 3 i 4 hiljade eura godišnje, pa stoga zahtevamo da budžet prođe javnu ocenu i da služi interesima svih građana, a ne pojedinaca ili pojedinih političkih partija.

Takođe tražimo od grada da se izjasni o konsultativnim sastancima sa građanima u naseljenim mestima u kojima žive i na koji način su određivani prioriteti za finasiranje u narednom periodu i da li je iko pitaograđane, da li je recimo novigradski stadion potrebniji od dotrajalih vodovodnih mreža i sistema, kanalizacionih mreža, normalnih ulica, trajnog uređenja divljih i deponija koje su promenile svoju namenu, dostupan javni saobraćaj koji bi rešio parkiranje u gradu. Da li je stadion potrebniji dok u nekim školama deca još uvek koriste poljski WC?

Ako se gradska uprava deklariše u uputstvu za pripremu budžeta za 2021 godinu da će voditi brigu o zelenim površinama, parkovima i objektima za rekreaciju, zbog čega polovina gradskog trga u izgradnji prekriva upravo takvu zelenu površinu dok je drvored koji je bio potpuno zdrav uništen.

Kao udruženje sastavljeno od zainteresovanih građana da se sistem odlučivanja na teritoriji grada promeni u korist ljudi koji na toj teritoriji žive, zahtevamo da se planiranje godišnjih i više godišnjihaktivnostigradskeupraveraditransparentnoi u skladu sa problemima, potrebama i učešćem svih žitelja. Na taj način bi se izbegle sumnje u političko/partijsko trošenje novca koji sviu plaćujemo,a gradska vlast bi počela da služi građanima, a ne da vlada istima i određuje prioritete koji nemaju veze sa realnošću – navodi se u saopštenju .

Check Also

Isplaćena jednokratna pomoć porodiljama

Danas je iz gradskog budžeta na ime jednokratne pomoći porodiljama isplaćen iznos od 980.000 dinara. …

Оставите одговор