hotel bell

Udruženje građana“I ja se pitam“traži obustavu prekršajnih postupaka protiv učesnika protesta

Udruženje “I Ja se Pitam” poziva organe vlastiI MUP da prekinu sa besmislenom akcijom upućivanja prekršajnih prijava građanima koji su iskazali svoj protest protiv odluka Skupštine Republike Srbije, a u vezi Zakona o referendumu i eksproprijaciji, kao i namerama vlasti da prave ustupke kompanijama poput Rio Tinto, čije su namere štetne kako zagrađane Srbije, tako i za državu.

Vlast je sama dovela do protesta i da nije bilo brzopletog donošenja zakona, a nakon toga i reakcije građana,zakoni koji su na štetu građana bi prošli sve procedure za usvajanje. Vlast umesto da zahvali građanima koji su ukazali na propuste i pogrešne odluke, podnosi prekršajne prijave protiv njih.

Organi vlasti su povlačenjem spornih zakona iz procedura priznali da su pogrešilii da su Građani bili u pravu, te je stoga potpuno neprimereno da se ti isti Građani sudski progone.

Očekujemo da preovlada glas razuma kod organa vlasti, a tu mislimo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku i da se povuku sve prijave protiv građana koji su učestvovali u protestu iskazajući građansku neposlušnost, kao jedinu preostalu mogućnost da zaštite ljudska prava i pravo na pravične zakone i državu,koja treba da radi kako u interesu same države, tako i u interesu građana koji ih plaćaju da to rade. Rio Tinto i slične kompanije ne smeju da budu iznad interesa države i građana.

Podsećamo još jednom da su Građani ti, koji te iste organe vlasti finansiraju porezima, akcizama, raznim taksama i to po kalkulaciji iznosi između 3000 i 4000 evra godišnje po zaposlenom, i da stoga imaju pravo da zahtevaju od vlasti da ne povlači pogrešne poteze koji narušavaju stabilnost sistema u državi. A,ako vlast ne poslušate iste građane,smatramo da je njihovo legitimno pravo da budu neposlušni i protestuju – navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор