Učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Leskovcu predstavljen sistem vojnog školovanja

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U leskovačkoj Gimnaziji, danas je, učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola sa područja grada, održana prezentacija vojnog poziva i sistema školovanja na Vojnoj i Vojno-medicinskoj akademiji.

Konkursi za upis u vojne škole, koje je i ove godine raspisalo Ministarstvo odbrane, su u toku, pa je ovo bila prilika da se budući kadeti upoznaju sa uslovima, načinom prijavljivanja i izbornim postupkom u tim obrazovnim ustanovama.

Konkursom za srednju stručnu vojnu školu, koji traje do 25. marta, predviđen je prijem 60 kandidata, dok će u Vojnu gimnaziju moći da se upiše 120 svršenih osnovaca. Na Vojnu akademiju, za koju konkurs traje do 31. marta, biće upisano 90 kadeta, a na Medicinski fakultet VMA 25 kandidata.

Onima koji vole vojni poziv, savetujemo da pokušaju da upišu Vojnu akademiju, jer je to akreditovana visokoobrazovna ustanova na kojoj se studira po Bolonji, kaže potpukovnik Uroš Domazet, načelnik kadetske službe Vojne akademije. Kadeti se mogu upisati na jedan od 6 akreditovanih studijskih programa osnovnih akademskih studija ili studijski program integrisanih studija. Onima koji su na budžetu, Ministarstvo obezbeđuje besplatno školovanje, smeštaj u internatu, odeću, obuću, školski pribor, celokupnu nastavnu literaturu i novčana primanja od 12 do 15 hiljada dinara, u zavisnosti od godine studija i proseka tokom školovanja. U toku studiranja, kadet ima pravo da jednu godinu izgubi bez posledica, kada ispite polaže od kuće i vraća se u mlađu klasu, pa samim tim i će kasnije diplomirati i izgubiti godinu dana staža, ali neće imati druge sankcije, objašnjava Domazet, dodajući da čak 80 posto polaznika akademiju završi sa uspehom.

Po završetku osnovnih studija, inženjeri elektronike i računarstva, mašinstva, ekonomisti, menadžeri u odbrani, dobijaju diplome koje su priznate, ne samo kod nas već i u svetu. Tokom vojne karijere, oficirima se pruža mogućnost poslediplomskog naučnog i stručnog usavršavanja radi sticanja viših nivoa obrazovanja, objašnjava Domazet.

Osnovne studije se završavaju u septembru, kada se organizuje promocija diploma,dodela oficirskih činova ispred Doma Narodne skupštine, a nakon sedam dana, kandidati dobijaju siguran i stalan posao. Zbog svega toga, interesovanje za Vojnu i Vojno-medicinsku akademiju, je izuzetno veliko, i svake godine imamo od 6 do 18 kandidata za jedno mesto, kaže Domazet.

Promocija vojnog poziva nije potrebna, ali želimo da u svakom gradu u okviru prezentacije, upoznamo kandidate sa uslovima i onim što ih čeka tokom školovanja. Takođe, naš cilj je i da dobijemo najbolje kandidate, kaže Domazet i dodaje da je Leskovac već poznat po uspešnim studentima. Prošle godine, kadetkinja Iva Stanković, bila je treća u rangu i dobila je Oktobarsku nagradu. Svi studenti odavde, koji imaju ocenu preko 9, od grada dobijaju novčanu nagradu, podsetio je Domazet.

Biti student vojne akademije je izuzetno velika čast i zadovoljstvo, nije lako doći do tog statusa, puno je odricanja, puno truda na putu do završetka studija. Motiv mi je bio ljubav prema vojsci, uniformi i letenju, i ovde sam pronašao taj spoj, kaže Vladimir Stanković, kadet druge godine Vojne akademije na smeru Vojno vazduhoplovstvo. Na sajtovima Vojne gimnazije i VMA mogu se naći sve informacije o potrebnoj dokumentaciji, koja se predaje u centru Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka, u ovom slučaju u Vojnom odseku u Leskovcu. Nakon toga, Vojna gimnazija odnosno Akademija, sprovode prijemne ispite, rečeno je na današnjoj prezentaciji.

Ana Jovanović

Check Also

Bojničanin drvenim štapom tukao pedesetpetogodišnjeg muškarca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bojniku uhapsili su M. A. (1983) iz okoline Bojnika, zbog …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *