hotel bell

U Vlasotincu uručeni ugovori za energetsku sanaciju

Predsednik opštine Bratislav Petrović i koordinator programa energetske sanacije, zamenik predsednika Vladimir Kocić uručili su danas ugovore izvođačima radova i građanima kojima su odobrena sredstva za energetsku sanaciju domaćinstava.

Na javni poziv stiglo je 67 prijava, od kojih tri nisu imale potpunu dokumentaciju, a ostale 64 su bile ispravne. Komisija je, nakon obilaska objekata, bodovala i rangirala učesnike, a sredstva su odobrena za sva 64 korisnika. Ipak, petoro učesnika odustalo je od sredstava iz ekonomskih razloga.

-Svaka sanacija objekta koja doprinosi uštedi energije znači mnogo za svako domaćinstvo, ali i za državu u celini.Svi smo mi svesni činjenice da u našim domovima može mnogo toga da se učini na uštedi energije, a država je prepoznala da je građanima u tome potrebna pomoć i rezultat toga je ovaj pilot projekat Ministarstva rudarstva i energetike u koji se je uključila i opština Vlasotince – rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

On je zahvalio timu ljudi u opštini koji je brzo i efikasno završio posao u vezi sa konkurom.Od pet mera za koje je moglo da se konkuriše, najviše prijava stiglo je za zamenu stolarije, a najmanje za izolaciju spoljnih zidova i krovova. Za meru broj četiri – nabavka i instalacija toplotnih pumpi- nije stigla ni jedna prijava.

Rukovodilac programa energetske sanacije i zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić govorio je o tehničkim detaljima realizacije potpisanih ugovora, naglasivši da radovi treba da budu završeni do polovine decembra.

-Komisije će proveravati stanje na terenu i nakon završenog posla. Nadam se da ćemo i ovaj deo uspešno sprovesti u delo. Mi smo i dalje tu za sve konsultacije – rekao je Kocić.

Šef odseka za urbanizam Marinko Đorđević rekao je da na rad službi nije bilo ni jedne žalbe ili primedbe.

-U ministarstvu rudarstva i energetike najavljeno je da će program trajati i narednih godina. Takođe, možda bude još jedan poziv do kraja godine. Pozivam građane da se na vreme pripremaju, odnosno da dokumentaciju za svoje kuće ili stanove kompletiraju na vreme, kako bi mogli da učestvuju -rekao je Đorđević.

Program energetske sanacije obuhvatio je pet mera za koje su građani mogli da konkurišu, a struktura finansiranja podrazumevala je učešće ministarstva do 25 posto, učešće lokalne samouprave, takođe, do 25 posto i učešće korisnika do 50 procenata.

Check Also

Prohodni svi putevi na teritoriji grada Leskovca: Snega ima samo u Oruglici

U nižim delovima grada, iako je proteklih dana bilo slabih padavina, snega na kolovozima nema, …

Оставите одговор