Početna / KULTURA / U Vlasotincu predstavljen novi broj „Pomaka“
Reklama

U Vlasotincu predstavljen novi broj „Pomaka“

Reklama

Sinoć je vlasotinačkoj publici predstavljen najnoviji broj lista za književnost, umetnost i kulturu “Pomak”.

Pozdravljajući goste iz Leskovca, Srba Takić, direktor biblioteke se podsetio vremena kada je druženje leskovačkih i vlasotinačkih književnih stvaralaca bilo intenzivnije i kada je “Pomak” nekoliko puta godišnje bio povod za okupljanje dve pesničke družine i da je danas ovaj časopis asocijacija za okupljanje i druženje ljudi koje se bave pisanjem.
Verica Batorević – Božović, predsednica Upravnog odbora je govorila u najnovijem 23. broju lista, koji je ovog puta izašao kao četvorobroj.

Značajno mesto u novom boju lista dato je Branku Radičeviću povodom stodevedesetpete godišnjice od ro|enja najpevanijeg srpskog pesnika, tu je i prilog o susretu Miodraga Cvetkovića sa piscima Dobricom ]osićem i Momom Kaporom u Leskovcu, podesećanje na roman “Karavan svetog Vlaha”, Saše Haxitančića, tekst istoričara prof. dr Ivana Becića na temu da li je Drugi svetski rat završen, predstavljanje knjige “Bivši ljudi”, autora Svetolika Stankovića koje je uradio novinar i književnik Danilo Kocić, kao i tekst dr Živana Stojkovića o kulturnom uzletu Poljoprivredne škole u Leskovcu sredinom prošlog veka.

Pored brojnih tekstova i predstavljanja književnih stvaralaca, u “Pomaku” su i ovoga puta mesto našli leskovački pesnici i prevodioci sa francuskog i ruskog jezika, a objavljena je poezija na dijalektu.
Svoje stihove, prevode i zapise sinoć su kazivali Jelena Janković, Ljiljana Djokić, Zoran M. Jovanović, Gorica Doderović, Miodrag Cvetković i Zoran Jovanović Jajinski.

Spontano druženje sa gostima iz Leskovca nastavljeno je nakon zvanične promocije. Kolegama po peru iz Leskovca pridružio se i Ljuba Gligorijević, koji je kazivao svoje prevode Jesenjina.
Izlaženje lista “Pomak” pokrenula je Kulturno-prosvetna zajednica Leskovca 1996. godine, kao izdavač se potpisuje Udruženje pisaca opštine Leskovac, a glavni i odgovorni urednik je Vlastimir Veljković.

Pogledaj takodje

Saniran kvar i sređen teren u ulici Maksima Gorkog

Nakon normalizacije vodosnabdevanja u Vlasotincu, ekipe JKP „Vodovod“ angažovane su na saniranju kvarova na vodovodnoj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *