Početna / DOGAĐAJI / U Vlasotincu osnovano prvo Srpsko filografsko društvo
hotel bell

U Vlasotincu osnovano prvo Srpsko filografsko društvo

U ponedeljak je, u sali Skupštine opštine Vlasotince, održana Osnivačka skupština na kojoj je formirano Srpsko filografsko društvo.

Ovo je ujedno prva i jedina ovakva organizacija ne samo u Srbiji, već i na Balkanu. Sednici je prethodio sastanak osnivača sa gospodinom Boškom Stančićem, zamenikom predsednika opštine. Na sastanku je data puna podrška za dalji rad i precizirane su mogućnosti buduće saradnje. Podršku ovoj ideji su dali i načelnik Opštinske uprave, kao i većnik za kulturu.

Na Osnivačkoj skupštini je izabrano rukovodstvo Društva, donešen osnivački akt i usvojen statut. Za predsednika je izabran Jovan Stanković, inicijativu ovog događaja i najveći kolekcionar autograma u Srbiji i jedan od većih kolekcionara na Balkanu.

Jovan je, inače, član Svetskog društva filografa koje okuplja tridesetoro najvećih kolekcionara iz celog sveta. Stanković je se nakon izbora za predsednika obratio prisutnima i poručio sledeće:

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam upravo ja, kao najveći mladi kolekcionar autograma u Srbiji, bio inicijator ovog događaja i osnivač date organizacije, a još veća obaveza to što sam izabran za prvog predsednika Srpskog filografskog društva. Predano i marljivo ću raditi na sprovođenju zadataka i ciljeva Društva u smislu afirmacije i promocije filografije kao hobija ne samo u Srbiji, već i na Balkanu i povezivanja svih mladih i starijih kolekcionara. Hvala svim institucijama i pojedincima koji su nas podržali. Posebnu zahvalnost dugujem kolegi i prijatelju Filipu Etmišovskom jer je svojim prisustvom uveličao ovaj događaj i želim mu da uskoro ja budem njegov gost na Osnivačkoj skupštini u Severnoj Makedoniji. Stvaranje ovakve organizacije je bio san mog pokojnog mentora i najvećeg srpskog filografa, gospodina Negoslava Točilovca, pa zato njemu posvećujem današnji događaj koji obećava da će mladi kolekcionari i srpska filografija imati svetlu budućnost. Hvala svima koji su verovali u ovu ideju, a godine koje dolaze pokazaće da smo danas stvarali istoriju!“

Za potpredsednika je izabran Dragan Vidosavljević, a treći osnivač je Aleksandar Živković. Obojica se bave kolekcionarstvom dugi niz godina. Ovaj događaj je uveličao i gost iz Severne Makedonije, Filip Etmišovski, koji važi za najvećeg kolekcionara autograma u njegovoj zemlji i na Balkanu. Nakon završetka sednice, gosti i domaćini su išli u turističko razgledanje grada.

Prvo su posetili „Giginu kuću“ u kojoj je smešteno zavičajno odeljenje Narodne biblioteke. Dobrodošlicu im je poželeo direktor Srba Takić. U razgovoru je bilo reči o istorijatu građevine, kao i o fondu i aktivnostima biblioteke. Nakon toga je posećen Spomenik oslobodiocima, a zatim i muzej. Obilazak muzeja je vodio direktor Kulturnog centra Boban Dimitrijević. U muzeju je bilo prilike da se čuju mnoge zanimljive istorijske činjenice o Vlasotincu i Vlasotinčanima. Obilazak je završen posetom crkvi i obilaskom „Starog groblja“. Svi učesnici, domaćini i gosti iz Bitolja, puni utiska zaključuju da je ovo divan početak kolekcionarske, kulturne i prekogranične saradnje.

Pogledaj takodje

U Domu kulture Roma počela masovna vakcinacija

U Domu kulture Roma u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Opštom bolnicom Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *