Početna / DRUŠTVO / U Vlasotincu održana akcija „Za čist vazduh“

U Vlasotincu održana akcija „Za čist vazduh“

U Vlasotincu, na platou ispred opštine, u organizaciji neformalne grupe građana Građanski front, održana je akcija “Za čist vazduh”.

Aktivisti Građanskog fronta razgovarali su sa prolaznicima i delili im letke. Po rečima Aleksandra Cvetkovića, aktiviste ove neformalne grupe, od nadležnih se zahteva uključivanje u rešavanju ovog problema. On je izrazio i nezadovoljstvo zbog neučestvovanja građana i ekoloških udruženja.

“Žalosno je to što se građani i nijedno od ekoloških udruženja nisu pridružili akciji. Dok smo delili promotivne letke razgovarali smo sa oko 50-tak prolaznika. Od nadležnih tražimo da imaju konkretne kratkoročne i dugoročne mere za zaštitu stanovništva u slučajevima lošeg kvaliteta vazduha”, kaže Aleksandar Cvetković.

Neke od predloženih mera , po njegovim rečima, su hitna izrada plana zaštite kvaliteta vazduha, da se u planu kapitalnih investicija u Vlasotincu predvidi projekat obilaznice u cilju izmeštanja teretnog saobraćaja iz centra grada, da se predvidi gasifikacija Vlasotinca čime bi se smanjio broj induvidualnih ložišta, da se preduzmu neophodne mere za sanaciju deponije na konopničkom putu, da se organizuju masovne sadnje drveća i da se poboljša organizacija, transparentnost i efikasnost lokalne inspekcije za zaštitu životne sredine.

Slične akcije su zbog zagađenja vazduha početkom februara meseca održane u više od 20 gradova u Srbiji.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

Niš uskoro dobija COVID-19 laboratoriju za 1.000 testova dnevno

Zahvaljujući donaciji iz Kine, Niš će uskoro dobiti novu laboratoriju za testiranje na koronavirus. Prilikom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *