Početna / DRUŠTVO / U Vlasotincu obeležen Svetski dan čišćenja

U Vlasotincu obeležen Svetski dan čišćenja

Svetski dan čišćenja koji se obeležava tokom septembra meseca je najveća volonterska akcija već deset godina širom sveta sa ciljem da motiviše pojedince, organizacije, udruženja i države da učestvuju u rešavanju problema zagađenja životne sredine raznim otpadom. U Srbiji se ova radna akcija odvijala u mnogim opštinama i učestvovalo je preko tri hiljade volontera.

Kao i prošle godine i ove godine u vlasotinačkoj opštini 21. septembra organizovan je ovaj najveći volonterski i ekološki događaj. Akciju čišćenja organizovalo je udruženje građana Eko Vlasina i novoformirano udruženje mladih SEVAP. Akciji su se pridužili učenici osnovne škole “Siniša Janić” , “8.oktobar” i Gimnazije , kao i zainteresovani pojedinci. U akciji je učestvovalo više od 50 volontera. Čistilo se na nekoliko lokacija, leva i desna obala reke Vlasine, prostor oko autobuske stanice, spomen park Staro groblje, šetališta , okolina vlasotinačkog Doma zdravlja, ulice u gradu.
Organizator ističe da je prilikom čišćenja, pre svega lokacija koje su i čišćene prošle godine, primećeno znatno manje smeća, te smatraju da ovakve akcije utiču na svest građana o značaju očuvanja životne sredine, te ih treba organizovati povremeno. Ipak, najviše smeća bilo je pored vlasotinačkog doma zdravlja , gde su čistili mladi iz udruženja SEVAP i na toj lokaciji prikupljeno je 20 vreća smeća.

U organizaciji akcije čišćenja uključili su se i ljudi dobre volje koji su određenim sredstvima pomogli akciju. Svetski dan čišćenja organizuje se širom sveta već deset godina u njoj učestvuje preko 150 zemalja sveta sa više stotina hiljada volontera.

Pogledaj takodje

Još 18 novih slučajeva Korona virusa, jedna osoba preminula

U prethodna 24 časa u Srbiji je od posledica Korona virusa preminula još 1 osoba, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *