U Visokoj poslovnoj školi otvoren Trening centar za studente i mlade preduzetnike

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija,  otvoren je trening centar za studente i mlade preduzetnike, opremljen redonacijom Kuće klastera iz Niša, za koja je sredstva obezbedila Vlada Danske.

Otvaranju je prisustvovao i ambasador Danske, Andreas Hougur.

Ambasador Hougur je prvi put u Leskovcu, a direktan povod za dolazak bio je otvaranje trening centra za studente i mlade preduzetnike na Visokoj poslovnoj školi u Leskovcu, za čije je opremanje sredstva obezbedila danska vlada. Po sopstvenom priznanju, u Srbiji je tek od septembra, pa ne zna mnogo o stepenu razvijenosti preduzetništva, ali je nameran da razvoju ove oblasti, kroz podršku svoje vlade, da lični doprinos:

– Nisam stigao dovoljno da se upoznam sa stanjem preduzetništva u Srbiji, a siguran sam da se u Danskoj ne zna mnogo toga o vašoj zemlji. Moje lične ambicije su da se spoljnotrgovinska razmena, koja nije na zavidnom nivou, poveća, a da se posebna pažnja posveti preduzetništvu. Drago mi  je da će studenti I mladi ljudi u Trening centru moći da se nauče osnovnim principima poslovanja, te da ćemo danas postaviti osnove buduće plodnije saradnje danskih privrednika sa srpskim, odnosno kolegama iz Leskovca.

Opremu za Trening centar , školi je ustvari donirala Kuća klastera iz Niša, a direktorka Danka Milojković pojašnjava da se radi o redonaciji, jer ovu organizaciju, sa visokoškolskom ustanovom u Leskovcu, vezuju dugogodišnji partnerski odnosi:

– Kuća klastera, Visoka poslovna škola i Epus, partneri su na projektu’’Trka za preduzetnički jug Srbije’’, a prilikom potpisivanja ugovora o saradnji odlučili smo da opremimo Trening centar. Škola već ima mnogo aktivnostima, kojima nastoji da probudi preduzetnički duh u mladima, a zajedničko delovanje uključuje i klaster aktivator: privlačenje stranih investitora I angažovanje preduzetnika, kako bismo stvorili kapacitete za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih, kako bismo ih zadržali ovde, u sredini u kojoj su rodjeni.

Milojkovićeva nije želela da govori o sredstvima uloženim u opremanje Trening centra, jer se ne radi o novom,  već  malo korišćenom nameštaju i elektronskoj opremi, čija će prava vrednost doći do izražaja kada ovaj specijalizovani kutak zaživi. Mnogo puta, naglasila je ona, odmah po završetku projekta, sve prestane da funkcioniše, a donacije gotovo da i nisu opravdale svrhu. Mnogo je važnije, kakve ćemo rezultate dobiti od upotrebe Trening centra, koliko unaprediti znanje studenata i mladih preduztnika, koliko će poslova biti sklopljeno i ostvareno prihoda. Time se jedino meri vrednost uloženog.

S. Ć.

Check Also

Tanja Stanković hiljaditi davalac krvi ove godine u Leskovcu

Leskovački Crveni krst je i juče nastavio sa organizovanjem akcija dobrovoljnog davanja krvi. Iz ove …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *