Početna / DRUŠTVO / U Trgovisnko-ugostiteljskoj školi prvo pilotiranje „Državne mature“

U Trgovisnko-ugostiteljskoj školi prvo pilotiranje „Državne mature“

Kako će izgledati „velika“ matura imaće uskoro priliku da vide i isprobaju učenici trećih razreda iz 101 srednje škole u kojima će, od 27. do 30. oktobra ove godine, biti organizovano prvo pilotiranje državne mature.

Matura će se prvi put pilotirati u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi iz Leskovca za učenike dva odeljenja, treće godine, obrazovnih profila: Trgovinski tehničar i Kulinarski tehničar. Pilotiraće se samo obavezni deo ispita: Srpski jezik, Matematika i predmet koji će za potrebe prvog pilotiranja unapred biti određen.

Da podsetimo, prema planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, matura se uvodi u obrazovni sistem 2022. godine i predstavlja važan korak ka kvalitetnijem obrazovanju. Ovim ispitom, kojim završavaju srednju školu, omogućiće objektivnu proveru njihovih postignuća, a time i objektivnu proveru kvaliteta obrazovanja. Državna matura trebalo bi da doprinese podizanju nivoa ravnopravnosti i jednakosti u sistemu i da se u praksi proveri kvalitet zadataka kao i citava procedura. Zato je važno da svi učenici aktivno doprinesu proveri i poboljšanju ovog procesa.

Informacije o prvom pilotiranju Državne mature u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi:
– Ispitivaće se gradivo (sadržaj nastave) iz prvog i drugog razreda kroz konkretne zadatke.
– Pilotira se obavezni deo mature – Srpski jezik, Matematika i predmeti sa Liste opšteobrazovnih predmeta. Učenici će raditi po tri testa, ali će predmet, koji će na pravoj maturi u okviru obaveznog dela maturskog ispita moći da biraju sa Liste opšteobrazovnih predmeta, biti unapred određen na nivou škole (samo za potrebe ovog pilotiranja).

NE PILOTIRA se praktični deo stručne mature i umetničke mature.
– Testovi će imati po 20 zadataka, osim testa u okviru stručnog ispita za učenike u srednjim stručnim školama koji će imati do 25 zadataka.
– Vreme za izradu testa biće 90 minuta.
– Popunjene testove će pregledati eksterni ocenjivači – nastavnici koji pregledaju testove neće pregledati testove učenika iz svoje škole.

Tako u prvom pilotiranju, u oktobru 2020. godine,neće biti testirana cela generacija, već samo pojedina odeljenja trećeg razreda (Trgovinski i Kulinarski tehničar). Odabranim uzorkom biće obuhvaćeni i učenici sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, za koje će i na pilotiranju, kao i na pravoj maturi, biti prilagođavani uslovi polaganja ispita. Nakon završenog pilotiranja, testovi će biti dostupni svim školama. Više informacija o državnoj maturi na https://matura.edu.rs.

Pogledaj takodje

U Leskovcu još uvek bez vanredne situacije

Na današnjoj 40. Sednici gradskog štaba za vanredne situacije donet je predlog mera i nalog …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *