Home / DRUŠTVO / „U susret Velikogospojinskom saboru“ – Izložba u Kulturnom centru Medveđe
hotel bell

„U susret Velikogospojinskom saboru“ – Izložba u Kulturnom centru Medveđe

U Kulturnom centru opštine Medveđa održana je izložba radova (akvarela, crteža, skulptura i ikona) umetnika Dragana Dragovića – Draga.

Izložbu, pod nazivom „U susret Velikogospojinskom saboru“, otvorio je direktor Kulturnog centra, Nebojša Jakšić koji je upoznao prisutnu publiku sa stvaralaštvom umetnika.

„Akvareli Draga Dragovića odišu svežinom i pozitivnošću. Šarm njegovih radova jeste u tome što oni nemaju ambicije monumentalnosti ali poseduju lepotu u iskrenosti i jednostavnosti. Motivi koje Drago iskazuje kroz svoje akvarele, često su povezani i sa područjem opštine Medveđa. Nađu se i slike stare balkanske arhitekture kuća i okućnica. Boje koje preovlađuju u njegovim radovima izazivaju spokoj i svest o skladu u onome koji ih posmatra. Zelena, plava, žuta i oker boja preovlađuju, prošarane belim površinama i zajedno čine jedinstvenu celinu koja opušta i odmara.

Skulpture koje Drago stvara u drvetu su još jedna njegova oblast interesovanja. Predstavljaju likove iz istorije kao i ljude snažnih karakternih crta, brđana Gornje Jablanice. Među njima se nađe i koje mitološko biće.

Ikone, relikvija svakog Srpskog doma, u tehnici boja na drvetu su početak Dragovog interesovanja za srpsku srednjovekovnu ikonografiju. Crteži u tušu, njih više desetina, apstraktni, živi, ornamentisani odaju svu kreativnost i umetničku srž koju dotiče umetnik Drago.“

Postavka „U susret Velikogospojinskom saboru“ će biti izložena u Kulturnom centru Medveđe do 6. septembra 2021.g

Check Also

Snima se film “Nedelja“, o životu Džeja Ramadanovskog

Filmski centar će sufinansirati snimanje pet dugometražnih igranih filmova, među kojima je i biografska priča …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *