hotel bell

U selu Međurovu oslikan mural u čast belih roda

U selu Donje Međurovo kod Niša na fasadi isturenog odeljenja osnovne škole „Desanka Maksimović“ je oslikan mural u čast belih roda. Donje Međurovo ove godine ugostilo je čak 15 parova belih roda koje se svakog proleća vraćaju u svoja gnezda smeštena na krovovima kuća, banderama ali i u krošnjama drveća.

Donje Međurovo predstavlja pravi fenomen jer je ovo selo domaćin najveće kolonije belih roda južno od Save i Dunava. Gnezda koja su oformljena u krošnjama Hrasta i Duda su prava retkost!
Bele rode su ptice selice za koje se veruje da donose radost, simbol su rađanja dece, dolaska proleća i upravo ćemo ih sledećeg proleća dočetakti oslikanim muralom u njihovom omiljenom selu na Jugu Srbije. 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine uz podršku Lokalne Fondacije Niš radi na zaštiti belih roda u niškom kraju i obrazovanju osnovaca o značaju belih roda za sve nas kroz radionice i izlete. Zajedno ćemo raditi i na obezbeđivanju gnezda koja se nalaze na električnim stubovima kako bi sprečili stradanje jedinki ove vrste od elektrokucije.

Mural je oslikao umetnik Nenad Stojkov.

Check Also

Oko ponoći udario u saobraćajnu signalizaciju zbog radova na putu i povredio dvojicu radnika

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, brzom i efikasnom akcijom, identifikovali su dvadesettrogodišnjaka iz ovog …

Оставите одговор