hotel bell

U Osnovnom sudu u Leskovcu počeo sa radom Centar za medijaciju

Institut medijacije, odnosno mirnog rešavanja sporova van suda, u praksu je uveden 2015. godine, ali do danas nije zaživeo u željenom  obimu. Država je zato rešila da posredovanju posveti značajniju pažnju, pa će širom Srbije, pri osnovnim sudovima biti formirani Centri za medijaciju, sa timovima stručnjaka, čija je obuka počela juče i u Leskovcu.

Medijacijom, odnosno posredovanjem mogu se rešavati imovinsko-pravni, bračni, porodični, potrošački, bankarski, privredni i svi drugi sporovi,  ali bez sudija, taksi i advokata. Gradjanstvo Srbije ovu mogućnost , u protekle tri godine, ipak nije koristilo u dovoljnoj meri. U Leskovcu je, u pomenutom periodu,uspešno realizovana i okončana jedna medijacija, što nije impresivan rezultat, ali dokazuje da se, spor može rešiti i na drugačiji način. To je, takodje, pokazatelj da se samo na jednoj sesiji može doći do rešenja, na koje bi se, u sudovima čekalo znatno duže.

Milana Tadirović, jedna od prvih medijatora u Srbiji, od 2005., i direktor Centra za konstruktivno rešavanje sukoba Srbije, akreditivane organizacije od strane Ministarstva pravde, rekla je da će u Leskovcu biti oko 70 obučenih medijatora.

“Imamo i specijalizovanu obuku, kako bismo stručno usavršili već obučene medijatore, kao I edukaciju za sudijske pomoćnike I pripravnike za rad na Info pultu,  jer želimo od početka da budemo efikasni. Verujemo da će ova služba u Leskovcu, biti dobar primer svim ostalim  sudovima u Srbiji.

Sudija Žarko Vukašinović je rukovodilac Info pulta za medijaciju pri Osnovnom sudu u Leskovcu:

“To je prelepo uredjeni prostor, po evropskim standardima medijacije, gde će strankama, učesnicima u postupku, biti stalno dostupan jedan ili više članova naše Info službe, odnosno sudije, sudijske pomoćnike i pripravnike. Sva zainteresovana lica će moći, u direktnom kontaktu, na šalteru, da dobiju sve potrebne informacije i svaku vrstu pomoći. Otvoren je i direktan kontakt telefon, ali i mail adresa, koji se nalaze na sajtu Osnovnog suda.

Zakon o medijaciji stupio je na snagu 2015.godine, ali ona, zbog mnogih manjkavosti u samom zakonu, nije zaživela. Predsednik Osnovnog suda u Leskovcu, Miodrag Janković pretpostavlja da novoformirani tim u početku , neće imati mnogo posla, ali veruje da će vremenom i ovaj način rešavanja sporova zaživeti:

“U Leskovcu je završen samo jedan, a već u Nišu je u postupku 3oo predmeta. Svaki početak je težak i ne treba očekivati bum, ali će, medijacija, kada gradjani saznaju da postoji bolji, brži i jeftiniji način za rešavanje sporova, zaživeti u punom kapacitetu.

Kako se juče čulo, sprema se i predlog novog Zakona o medijaciji, kako bi se u propisu promenilo sve ono što je tehnički otežavalo njegovu primenu.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *