Početna / DOGAĐAJI / Manifestacije ,,Nauka za 5“ i ,,Ulicama Caričinog Grada“ na jednom mestu
Dionis Restoran Leskovac

Manifestacije ,,Nauka za 5“ i ,,Ulicama Caričinog Grada“ na jednom mestu

U OŠ ,,Vuk Karadžić“ u Lebanu izveden je višečasovni program koji je spojio umetnost, kulturu i nauku na jednom mestu.

Četvrta po redu tradicionalna manifestacija ,,Ulicama Caričinog Grada“ održana je u prostorijama škole gde su učenici, obučeni u replike vizantijskih toga, izveli svečanu akademiju prikazujući život vizantijske metropole. Pred brojnom publikom izveden je program u kojem je pored učenika škole učestvovao i hor Biseri iz Žitorađe. U izložbenom delu programa posetioci su mogli da vide radove nastale na radionicama kaligrafije, izrade mozaika i predmeta od gline.

Drugi deo programa činio je prvi školski festival nauke ,,Nauka za 5“ koji je brojnim eksperimentima na osamnaest različitih štandova privukao posetioce. Učenici su sa svojim nastavnicima prikazali fiziku, hemiju, biologiju, tehniku i tehnologiju, matematiku na eksperimentalan i opipljiv način, dok su se na drugim štandovima mogli da nauče kako se stvara muzika, kakav je bio svakodnevni život u prošlosti ili da se upoznaju sa naučnom literaturom i digitalizacijom. Od lava lampe, Teslinog transformatora, provodljivosti struje, kinetičkog peska, suvog leda i nevidljivog pisanja preko ,,zapaljive ruke“, 3D naočara, prikaza ljudskog organizma, skeleta i embrionalnog razvića do igri memorija, kvizova, kaligrafije i slagalica učenici su plovili svetom nauke. Iz škole poručuje da će naučni festival postati tradicija škole i da ima za cilj da okupi stručnjake iz sveta nauke.

Nakon završenog programa, gosti iz OŠ ,,Toplički heroji“ iz Žitorađe i OŠ ,,Georgi Dimitrov“ iz Bosilegrada posetili su lokalitet Caričin Grad gde su ih nastavnici upoznali sa lokalnom istorijom.

Pogledaj takodje

Od 30 testiranih 6 pozitivno, do sada potvrđena 972 slučaja Korona virusa u Jablaničkom okrugu

U Zavod za javno zdravlje Leskovac stigli su rezultati za 30 uzoraka od onih koji …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *