Početna / DRUŠTVO / U okviru Leskovačkog festivala održano veče posvećeno harmonici i pesmi
Reklama

U okviru Leskovačkog festivala održano veče posvećeno harmonici i pesmi

Reklama

U okviru „Leskovačkih letnjih festivala“ sinoć je u etno – kompleksu „Šop – Đokić upriličeno veče posvećeno harmonici i pesmi.

Tradicionalni, peti po redu „Memorijal Jakov Mitić“ okupio je bivše učenike ovog istaknutog umetnika i vokalne soliste. Cilj ovog festivala ogleda se u očuvanju tradicije sviranja na harmonici. S obzirom na novonastalu situaciju izazvanu posledicama pandemije korona virusa, 58. Međunarodni festival “Prva harmonika Srbije” – Sokobanja je odloženo, te se predkvalifikaciono takmičenje koje je prethodnih godina bilo u organizaciji TOL – a prethodne večeri nije održalo. Leskovac ima tu čast da bude jedan od četiri predtakmičarska centra, koji nosi naziv našeg proslavljenog harmonikaša Jakova Mitića.

„Nadamo se da će se  naredne godine u Leskovcu organizovati predkvalifikaciono takmičenje i da ćemo na adekvatan način opravdati ime Jakova Mitića, nekadašnje prve harmonike stare Jugoslavije. Potrudićemo se da doprinesemo afirmaciji i promociji ovog divnog instrumenta, pokušaćemo da  motivišemo mnoge buduće mlade talente i da naredni  festivali iznedre brojne vrhunske muzičare i harmonikaše. Cilj nam je upravo da stvorimo festival koji će razvijati i promovisati harmoniku kao instrument po čemu i Leskovac može da postane prepoznatljiv. Naš grad poštuje i neguje tradiciju i daće pun doprinos afirmaciji harmonike – navo de iz Turističke organizacije grada Leskovca.

Večeras, sa početkom od 20,30h odžaće se veče saksofonista, PRVI LE SAKS FEST narodne muzike.

Pogledaj takodje

Predsednik Srbije: Za deset dana kreće rekonstrukcija bolnica u Vranju, Pirotu, Ćupriji i Kikindi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je da za desetak dana kreće obnova i ogromno ulaganje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *