Home / DRUŠTVO / U Narodnoj biblioteci otvorena izložba crteža „Beleške“
hotel bell

U Narodnoj biblioteci otvorena izložba crteža „Beleške“

Beleške

U okviru programa „Slike među knjigama – mladi stvaraoci“, sinoć je u Čitaonici Narodne biblioteke organizovan internet događaj – otvaranje izložbe crteža pod nazivom „Beleške“ Jelene Đukanović.

O delima ove mlade umetnice govorio je mr Zoran D. Kostić.

„U vreme globalne pandemije korona virusa, koje postavlja nove izazove širokog spektra, mlada likovna umetnica Jelena Đukanović, u saradnji sa relevantnim kulturnim poslenicima, prihvatila je poziv i odlučila da se, po prvi put, predstavi stručnoj i široj javnosti samostalnom izložbom crteža u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“, u rodnom gradu Leskovcu. U svojim crtežima Jelena uspeva da obične stvari učini nesvakidašnjim. Duboko intimne ispovesti, zapravo, na tematskom planu ukrštanja opšteg i posebnog,uz naglašeno individualni pristup i nesumnjivo iskren doživljaj, dosežu teško dostižnu univerzalnost, imanentnu velikim stvaraocima. Držeći se načela jednostavnosti, neumorno istražuje sve izražajne mogućnosti linije kao osnovnog likovnog elementa, često birajući teži put koji tuš i pero nameću, jer ne dozvoljavaju greške ni ispravke. Crtež je Jelenin izbor i usud. Pa, iako je to put kojim se ređe ide, za nju u pravom smislu predstavlja široko polje umetničkih istraživanja i osvajanja slikarske slobode. Iako joj tehnička veština nije prvenstveni cilj, njeni crteži tušem i perom uopšte nisu tvrdi. Prostori beline nisu prazni već su aktivni jer ističu i naglašavaju oblik, a prema potrebi zadržavaju i usmeravaju pogled posmatrača. Unutar oblika često se pojavljuju zasićenja, ukrštanjem tačkastih ili gustih linearnih snopova. Ponegde laviranjem povezuje važne partije, a smelom upotrebom slovnih natpisa otvara polje refleksivnosti. Sasvim izuzetno, gusta tama četkom materijalizuje posebnu i drugačiju specifičnu težinu, čime se naglašava prostor dubine. Sva je prilika da će ove dragocene crteže sa dužnom pažnjom razgledati, otkrivati i iščitavati, njihove poruke usvojiti, a potom prigrliti i sa njima trajno komunicirati – kazao je Kostić u svom osvrtu.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra i može se pogledati u Čitaonici Biblioteke svakog radnog dana od 7.00 do 19.00 časova i subotom od 8.00 do 13.00 časova, uz pridržavanje svih preporučenih mera od strane Kriznog štaba Republike Srbije, a u cilju prevencije zaštite od virusa.

Check Also

U Orašju položeni venci povodom 80. godišnjice streljanja meštana ovog sela

Delegacije OO SUBNOR-a, OO Rezervnih vojnih starešina i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1920.položili su vence …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *