Početna / DOGAĐAJI / U Narodnoj biblioteci održano predavanje „Estetska i vaspitna vrednost školske lektire“
Dionis Restoran Leskovac

U Narodnoj biblioteci održano predavanje „Estetska i vaspitna vrednost školske lektire“

U galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ sinoć je održano predavanje na temu „Estetska i vaspitna vrednost školske lektire“.

Predavanje je održao prof. dr Tihomir Petrović, predavač na Pedagoškom fakultetu u Somobru.

„Ovo predavanje je prilog naše biblioteke početku školske godine i drago mi je da su najveći deo ovde prisutnih slušalaca upravo prosvetni radnici, učitelji i profesori srpskog jezika“, rekao je između ostalog, u svom uvodnom obraćanju Srba Takić, direktor vlasotinačke biblioteke.

Uvodničar u temu večeri bio je književnik, novinar i publicista Danilo Kocić. On je predstavio rad i stvaralaštvo profesora Tihomira Petrovića.

„Istorija srpske književnosti za decu’ , naglasio je on, je kapitalno delo profesora Petrovića, zahvaljujući kojem je na velika vrata ušao u srpsku književnost“.

Iz predavanja prof. dr Petrovića izdvajamo nekolko navoda, koji nam se čini da mogu biti ne samo interesantni nego i poučni svima, a posebno onima koji pišu: „Umetnost čoveka ne hrani, ali ga opija“; „Sirova stvarnost mora da prođe kroz laboratoriju autorovog duha“; „Dete je stožer pisanja“;

„Forma je otelotvorenje misli, način na koji se nešto predstavlja, što daje izgled i oblik delu“; „Stil je način izražavanja misli i osećanja, karakteriše ga odstupanje od standardnog govorenja“; „Jezik izriče, a stil ističe“; „Treba narasti do jednostavnosti, imati osećaj za jezik“; „Poruke koje su upućuju delom moraju biti ‘nehotične’, da ‘nenamerno’ podučavaju“.

Pogledaj takodje

Vlasotinački Naprednjaci oštro osudili nasilničko ponašanje na sinoćnim protestima

Vezano za aktuelnu situaciju u Beogradu, Nišu i Novom Sadu osuđujemo svaki vid nasilničkog ponašanja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *