U LKC otvorena izložba “Energetska tranzicija u Nemačkoj”

Nemačka ambasada, u saradnji sa Centrom za razvoj Jablanickog i Pčinjskog okruga organizovala je izložbu “Energetska tranzicija u Nemačkoj”, koja će u Leskovačkom kulturnom centru trajati od danas do 18.maja.

Izložba o tranziciji energije u Nemačkoj omogućava nam da istražimo i da razumemo sve mane fosilnih goriva, a sa druge strane prednosti obnovljivih energija za ekonomski rast i kvalitet života budućih pokoljenja. Mnogo je razloga za prelaz na obnovljive izvore energije i za povećanje energetske efikasnosti. Neophodno je da se mi kao društvo shvatimo da se suočavamo sa globalnim klimatskim promenama i da se ne možemo dugoročno osloniti na energente koje su generacije pre nas koristile. Protom moramo da vodimo računa da izborom obnovljivih izvora energije ne ugrozimo ekonomski rast i razvoj, izjavila je Vesna Aćimović, ataše za ekonomiju i ekonomsku saradnju ambasade Nemačke.

 

Ona je podsetila da Nemačka i Srbija obeležavaju punih 15 godina razvojne saradnje, i da je Nemačka, sa više od 6 milijardi evra izdvojenih sredstava, najvažniji bilateralni donator našoj zemlji u približavanju Evropskoj uniji, jačanju privrede i poboljšanju životnog standarda građana.

 

Pored toga, dodala je, Nemačka pruža još i indirektnu pomoć Srbiji kroz ekonomske fondove EU, u kojima učestvuje sa preko 20 posto. Sa ostalim članicama Evropske unije, Nemačka radi na smanjenju emisije štetnih gasova, a možemo da primetimo da se i Srbija približila ovom cilju jer se obavezala da poveća udeo obnovljive energije sa sadašnjih 21 na 27 posto. Pri tome veliki deo čini hidroenergija, čijem je korišćenju nemačka Vlada pomogla kroz rehabilitaciju hidroelektrane u Bajinoj bašti i Zvorniku i instalaciju prvog vetro-parka u Vojvodini, a sve to preko KfW razvojne banke, objasnila je Vesna Aćimović.

 

Leskovac je, nakon Beograda prvi grad u kome je izložena ova postavka, što je indikator odlične saradnje leskovačke lokalne samouprave i nemačke ambasade. Nemačka je Leskovcu značajan ekonomski partner što se najbolje ogleda u kreditnom aranžmanu koji smo sklopili sa KfW bankom, vrednom 5,5 miliona evra, izjavio je, na današnjem otvaranju izložbe u LKC-u, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

 

On je dodao da su nemački investitori zainteresovani da ulažu u naš grad, a kao primer je naveo kompaniju Falke, koja iz godine u godinu širi proizvodnju i zapošljava sve veći broj radnika. Leskovac će takođe, biti jedan od gradova Srbije u kome će biti otvoren prodajni objekat trgovinskog lanca “Lidl”, podsetio je Cvetanović.

Sa Nemačkom imamo dobru saradnju i u oblasti obrazovanja, a sada i u oblasti energetske efikasnosti i prelaska na obnovljive izvore energije, što dokazuje i ova izložba, izjavio je gradonačelnik. Cvetanović je izrazio i nadu da će mnogi nemački modeli uspešno biti implementirani u našu sredinu, jer je Nemačka zemlja od koje mnogo toga možemo da naučimo i tako doprinesemo bržem razvoju grada i čitave zemlje.

 

Nakon uspešnog predstavljanja na evropskoj premijeri tokom sajma RENEXPO® Western Balkans – putujuća izložba o tranziciji energije u Nemačkoj – ENERGIEWENDE, bila je postavljena na Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu, a sledeća destinacija je Vranje, nakon čega će biti vraćena na internacionalnu scenu.

U Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga danas je organizovano i predavanje na temu: Energetska tranzicija u Srbiji – šansa za razvoj malih i srednjih preduzeća”, na kome su zainteresovani iz stručne javnosti, predstavnici SME i javnog sektora mogli da razgovaraju sa atašeom ambasade Nemačke, gospođom Aćimović i doc. dr Živkom Ralićem, profesorom na Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu.

Ana Jovanović

Check Also

Leskovčanima predstavljen novi broj SNS Informatora

U Leskovcu je danas predstavljen novi broj stranačkog glasnika SNS -Informator, kojeg je našim sugrađanima …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *