Home / DRUŠTVO / U Leskovcu za godinu dana prijavljeno 1.000 slučajeva nasilja, u Sigurnoj kući smešteno 35 žrtava
hotel bell

U Leskovcu za godinu dana prijavljeno 1.000 slučajeva nasilja, u Sigurnoj kući smešteno 35 žrtava

Danas, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, statistički podaci za grad Leskovac pokazuju da je u toku prošle godine čak 1.000 žena tražilo zaštitu Policije i Centra za socijalni rad.

„Prema statističkim podacima broj prijava nasilja u porodici i izrečene hitne mere iznose kao i višegodišnji prosek za grad Leskovac a to je 1.000 prijava za nasilje u porodici na godišnjem nivou i isto toliko izrečenih mera.Što se tiče sigurne kuće do 1. novembra imali smo 35 prijema, od toga 18-oro dece i 17 žena – kazao je direktor centra za socijalni rad Predrag Momčilović.

Prema poslednjim poznatim podacima, u Srbiji su tokom 2020.godine najmanje 22 žene preminule nasilnom smrću koju je izazvao partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu, to jest rodno zasnovanom ubistvu ili ubistvu žene samo iz razloga što je žena.

„Danas je dan kada se podsećamo da je nasilje nad ženama još uvek prisutno u našem društvu. Zato je ovo prilika da kažemo da svaka žena koja trpi nasilje treba i da ga prijavi. Što se nasilje pre prijavi, ono će se brže sankcionisati, a onda možemo da sprečimo neke od strašnih posledica, a to su ubistva – dodaje Momčilović.

Check Also

U Covid bolnici preminuli pacijenti iz Leskovca i Vlasotinca

U poslednja 24 časa u leskovačkoj Covid bolnici potvrđena su dva smrtna ishoda od posledica …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *