hotel bell

U Leskovcu otvoren 13. Samit fotografa eks Jugoslavije

Sinoć je otvoren 13. Samit fotograga eks Jugoslavije koji će trajati od 5. do 8. oktobra a koji je okupio 50-ak majstora fotografije iz svih zemalja eks Jugoslavije, sve u organizaciji Foto kluba „Leskovac“ i Leskovačkog kulturnog centra, pod pokroviteljstvom grada Leskovca.

Nagradu „Tomin šešir“, koja nosi naziv po majstoru jugoslovenske i srpske fotografije Tomislavu Peterneku, a koju Foto klub „Leskovac“ dodeljuje za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje u regionu , dodeljena je Siniši Skenderiji, majstoru fotografije Asocijacije za umetničke fotografije BiH. Ujedino je priređena i njegova deseta samostalna izložba pod nazivom „Spone“. Dodeljen je i specijalni „Tomin šešir“, Vesni Đorđević, sekretaru Foto kluba za doprinos organizaciji ove manifestacije i 30 godina rada u Foto klubu.

Ovogodišnji Samit je otvorio Branimir Ritonja, fotograf iz Maribora, a u ime lokalne samouprave okupljene je pozdravila pomoćnica gradonačelnika Leskovca Marija Rajković.

„Tradicija duga 13 godina dokaz je da se Foto-klub Leskovac i Leskovački kulturni centar odgovorno i s poštovanjem odnose prema umetničkoj fotografiji i da uvek srdačno dočekaju sve goste.

Zato pozivam Leskovčane da u narednih nekoliko dana posete Leskovački kulturni centar i uživaju u izložbama i svim pratećim sadržajima. Iskoristila bih priliku i da čestitam Leskovačkom kulturnom centru što iz godine u godinu čini da naš grad bude centar okupljanja najistaknutijih umetnika iz različitih oblasti – muzike, filma, sada fotografije.“

Programom trodnevne manifestacije predviđene su izložbe, predavanja i snimanja znamenitosti i prirodnih lepota Leskovca i Pirota. Na dve kolektivne izložbe predstavljeni su radovi nastali na prethodnom samitu koji su izloženi na platou ispred LKC-a. Na galeriji je izbor foto klubova i nacionalnih udruženja koji pruža uvid u svremene tendencije i kretanja u fotografiji. Predavanje i prezentaciju održao je Riječanin Ivica Nikolac, član Hrvatske udruge likovnih umetnika primenjenih umetnosti.

Check Also

Leskovački naprednjaci predstavili kandidate iz oblasti obrazovanja

Leskovački naprednjaci predstavili su danas 22 kandidata – prosvetna radnika koji su na listi, Aleksandar …

Оставите одговор