U Leskovcu obeležen Svetski dan vode

Grad Leskovac je danas obeležio Svetski dan voda, okupivši se u Barju kako bi istakao važnost vodenih resursa i kvalitet vode.

“Ovogodišnji Svetski dan voda je posebno fokusiran na temu “Voda za mir”, naglašavajući ulogu vode u promociji mira i blagostanja. Grad Leskovac kontinuirano ulaže u izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže kako bi obezbedio zdravu pijaću vodu za sve svoje građane.Do sada je uloženo preko milijardu dinara u rekonstrukciju i izgradnju vodovodne mreže. Investicije na ovom polju nastaviće se i u ovoj godini – kazao je Vladimir Branković, zamenik sekretara Skupštine grada.

Direktorka “Vodovoda” Maja Milošević Milojić, istakla je ovom prilikom da Leskovčani piju vodu izuzetnog kvaliteta, te da ova ustanova čini sve kontrole kako bi voda na tom nivou ostala.

“Jezero Barje predstavlja vitalan prirodni resurs za snabdevanje vodom grada Leskovca i okolnih naselja. U saradnji sa gradonačelnikom i lokalnom samoupravom, Vodovod preduzima značajne napore kako bi očuvao stanje akumulacije i garantovao visok kvalitet vode. Redovno se sprovode detaljni monitoring vode, a poslednja izveštavanja ističu da je Barje jedina akumulacija na teritoriji gde se sistematski vrše analize kvaliteta vode. Takođe, u saradnji sa nadležnim institucijama, sprovode se i redovne akcije čišćenja predbrana radi održavanja optimalnog stanja sistema. Svestan problema sa starom vodovodnom mrežom, Vodovod aktivno radi na rekonstrukciji iste, fokusirajući se naročito na područja gde su česte havarije – kazala je Milojić.

Danas su akomulaciju Barje i fabriku vode u Gorini posetili leskovački učenici, koji su ovom prilikom upoznati sa značajem vode za život, a za one malo mlađe biće organizovano predavanje u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Check Also

Dom kulture Brestovac: Imena nagrađenih na pesničkom konkursu “Moravske elegije” – Branku Miljkoviću u čast

Na dvadesetom, jubilarnom, pesničkom konkursu za učenike osnovnih škola, ,, Moravske elegije”- Branku Miljkoviću u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *