U Leskovcu obeležen Svetski dan planete zemlje

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Nizom aktivnosti u Leskovcu je danas obeležen Svetski Dan planete zemlje.

 

Uprava za zaštitu životne sredine i Visoka tehnološko umetnička škola strukovnih studija, uz podršku Kompanije ”Aktavis” i preduzeća ”Komunalac” i Por,Verner,Veber”, a u saradnji sa Medicinskom i Školom ”Božidar Đorđević Kukar”, tribinom posvećenoj tokovima upravljanja otpadom na teritoriji grada Leskovca, obeležili su Svetski dan planete zemlje.

 

-Radi se o glabalnoj akciji, koja se od 1992. organizuje širom planete. Iako se svake godine ističe neki od posebnih segmenata, suština obeležavanja jeste podizanje ekološke svesti kod građana, jer vlada nepodeljeno mišljenje da je uzročnik svih zagađenja upravo čovek.

Ljudskom zaslugom izmrle su mnoge biljne i životinjske vrste, a njihova staništa pretvorena su u urbane sredine sa uništenom prirodom., rekla je načelnica Uprave za zaštitu životne sredine Bobana Stošić i dodala da je tribina posvećena lokalnom akcionom planu upravljanja otpadom na teritoriji grada do 2019. godine, upravljanju medicinskim otpadom i primeru dobre prakse u Kompaniji Zdravlje Aktavis.

-Na Visokoj tehnološko umetničkoj školi u Leskovcu, školujemo četvrtu generaciju studenata, koji će, kao osnovno zanimanje imati zaštitu životne sredine, istakao je danas direktor Ljubiša Ristić, dodajući kako je upravljanje otpadom najveći ekološki problem u Srbiji.

Uzmemo li u obzir samo količine industrijskog otpada, koji se uglavnom deponuje na komunalnim deponijama, jasno je da će nam način skladištenja i prerade biti prioritetni zadaci u narednom periodu. Do 2o2o. godine, obzirom da smo na pragu ulaska u Evropsku uniju, moraćeno detaljno da regulišemo i postupanje prema opasnom otpadu.

Ristić kaže i da je na osnovnim studijama na VTUŠ upisano 20, a na specijalističkim još 1o studenata. Svi oni, nakon završetka školovanja, imaju dovoljno znanja da sa uspehom mogu da rade na poslovima upravljanja otpadom, u reciklažnimm centrima i u oblasti obnovljivih izvora energije

S. Stojiljković

Check Also

Svečanost povodom 160 godina pravne službe Vojske Srbije

U Nišu je održana svečanost povodom Dana i 160 godina postojanja pravne službe Vojske Srbije. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *