U Leskovcu obeležen Svetski dan bubrega

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U holu Leskovačkog kulturnog centra obeležen je Svetski dan bubrega pod motom “Bolesti bubrega kod dece – sprečimo na vreme”.

Služba nefrologije sa Centrom za dijalizu Opšte bolnice u Leskovcu, u saradnji sa Domom Zdravlja Leskovac, Zavodom za javno zdravlje i leskovačkom Filijalom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, nizom aktivnosti, danas je obeležila Svetski dan bubrega.

U holu Leskovačkog kulturnog centra, građani su, od lekara i drugih zdravstvenih radnika, mogli da dobiju informacije o bolestima bubrega i savete o očuvanju opšteg zdravlja organizma. Takođe, bili su u prilici da provere vrednosti krvnog pritiska i nivo šećera u krvi.

Moto ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana bubrega je “Bolesti bubrega kod dece – sprečimo na vreme”. Kampanja ima za cilj da ukaže na to da deca spadaju u ugroženu grupu stanovništva kada je u pitanju oboljevanje od bubrežnih bolesti. Mi činimo sve da oboljenje otkrijemo na vreme i da sprečimo njegov dalji razvoj, izjavio je načelnik Službe nefrologije leskovačke Opšte bolnice, prim. dr Miomir Prokopović.

Današnju akciju smo organizovali kako bismo skrenuli pažnju na to da dugoročno povišen krvni pritisak i šećer mogu dovesti do bolesti bubrega i da je, iz tog razloga, veoma važno da ih kontrolišemo. U svetu je primećen ogroman trend porasta broja bubrežnih bolesti baš zbog toga što je povećan broj pacijenata sa dijabetesom i hipertenzijom, objasnio je Prokopović.

On se ovom prilikom zahvalio lokalnoj samoupravi na pomoći u organizaciji današnjih aktivnosti i težnji da se rad Službe nefrologije unapredi i da se bubrežnim bolesnicima, koji spadaju u kategoriju najtežih pacijenata, život i lečenje učine što lakšim i podnošljivijim. Prokopović je podsetio da je, u tom cilju, grad nabavio vozila za prevoz bolesnika, kao i najnoviji aparat za hemodijalizu.

Lokalna samouprava nastaviće i u narednom periodu da ulaže značajna finansijska sredstva u opremanje zdravstvenih ustanova, jer je očuvanje zdravlja svih građana, a posebno dece, naš prioritet. Trudili smo se i trudićemo se da svaka mesna zajednica na teritoriji grada dobije renovirane, uređene zdravstvene ambulante, izjavio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, podsećajući i na to da je grad krenuo sa održavanjem donatorskih konferencija i prikupljanjem sredstava za opremanje leskovačke Opšte bolnice.

Saradnja koju imamo sa privatnim preduzetnicima je od velikog značaja i ovom prilikom apelujem na sve donatore da, u dogovoru sa predstavnicima bolnice , sredstva usmere ka Službi nefrologije i da pomognu njen rad tako što će nabaviti ono što je u ovom trenutku najpotrebnije, dodao je gradonačelnik, koji je tokom današnje akcije potpisao donorsku karticu.

Ana Jovanović

Check Also

Novi trotoari na delu Bojničkog puta na izlazu iz Leskovca

Radovi na relaciji između grada Leskovca i opštine Bojnik, odnosno na državnom putu IIa reda, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *