Početna / DRUŠTVO / U Leskovcu količina čađi duplo veća od dozvoljene – Maske za zaštitu od aerozagađenja samo u jednoj apoteci u gradu

U Leskovcu količina čađi duplo veća od dozvoljene – Maske za zaštitu od aerozagađenja samo u jednoj apoteci u gradu

Poslednjih dana svedoci smo guste magle koja se spustila nad naš grad. Magle je danas u Leskovcu manje, ali je količina čadji u vazduhu duplo veća od dozvoljene.

Tim povodom obišli smo gradske apoteke u potrazi za respiratornim maskama.Većina njih je trebovala i naručila maske tako da se nadaju da će za koji dan da stignu. Jedna apoteka imala je specijalne maske za zaštitu od aerozagadjenja po ceni od 650 dinara, a to je bila apoteka „Zegin“.

Za razliku od onih klasičnih, hirurških maski, ove specijalne su višeslojne, pa zbog toga imaju veći stepen zaštite. Ono što ih čini posebnim je to što imaju aktivni ugalj. Prvi od tri sloja, pruža mehaničku zaštitu, gust je i može da zadrži krupnije čestice. Središnji sloj ima aktivni ugalj i on je, zapravo, zaslužan za najviši stepen zaštite. Čestice čadji, lako dospevaju u pluća, a neretko i u krvotok, odakle se šire celim organizmom,  izazivajući mnoge ozbiljne bolesti. Hirurške maske, koje se mogu kupiti po ceni od 15-2o dinara, a to će vam potvrditi i lekari, pružaju zaštitu od krupnijih čestica, ali ne i od sitnih, kakve se ovih dana mogu naći u vazduhu u Leskovcu i širom Srbije.

Informacija koju smo dobili od apotekara ove ustanove je da su Leskovčani zabrinuti za svoji zdravlje, da se raspituju o maskama, ali i da se mali broj njih odluči za kupovinu.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Auto-put Niš-Leskovac: OD UTORKA 25.02. ZATVORENA PETLJA BRESTOVAC

U utorak 25. februara počinju radovi na petlji Brestovac na auto-putu E75, deonica Niš-Leskovac. Zbog …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *