Home / Opštine / Bojnik / U Jablaničkom okrugu od početka epidemije potvrđena 143 slučaja Korona virusa, od prethodnog izveštaja obolele 33 osobe
hotel bell

U Jablaničkom okrugu od početka epidemije potvrđena 143 slučaja Korona virusa, od prethodnog izveštaja obolele 33 osobe

Ukupan broj potvrđenih slučajeva Korona virusa u Jablaničkom okrugu, prema zvaničnim podacima, je 143 lica.

U odnosu na prethodni zvanični izveštaj testirane su 224 osobe, Korona virus potvrđen je kod 33 ljudi, saopštila je direktorica Zavoda za javno zdravlje Leskovac Aleksandra Nikolić.

Potvrđeni novi slučajevi (podaci ZZJZ Leskovac)

  • Leskovac 17
  • Vlasotince 14
  • Bojnik 1
  • Lebane 1

Broj obolelih po lokalnim samoupravama (podaci ZZJZ Leskovac):

  • Leskovac 107
  • Vlasotince 28
  • Lebane 3
  • Bojnik 3
  • Medveđa 2

Na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije o epidemiološkoj situaciji govorio je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

-Istekom šeste nedelje epidemije Korona virusa Jablanički okrug beleži 33 novoobolela. U Leskovcu imamo 17 novih slučajeva, u Vlasotincu 14 i po jedan iz Bojnika i Lebana. Broj uzoraka poslatih na analizu je 224, što znači da je 191 uzorak negativan. Struktura testiranih lica je sledeća: hospitalizovani pacijenti čija klinička slika ukazuje na postojanje bolesti, zdravstveni radnici, kontakti sa laboratorijski potvrđenim slučajevima i lica koja su ušla u Srbiju po isticanju mere samoizolacije. Od ukupnog broja od 143 potvrđenih slučajeva broj obolelih upošljenika u zdravstvenim ustanovama u Leskovcu je 53, u Vlasotincu dva obolela. Struktura obolelih je 24 lekara, 21 medicinski tehničar, 5 vozača, 3 servirke i 2 spremačice. Što se tiče lica pod zdravstvenim nadzorom u Jablaničkom okrugu njihov broj iznosi 1337 lica, u Leskovcu 1107, dok se u samoizolaciji, zbog ulaska u Srbiju, nalazi 1028 lica u okrugu 844 lica u Leskovcu. U 6 paviljona Opšte bolnice Leskovac u koje se trenutno smeštaju pacijenti iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga koji imaju sumptome zarazne bolesti Kovid-19 u ovom trenutku leži 87 lica, 44 osoba je dalo uzorak i na rezultate se čeka. Kada govorimo o medicinskom osoblju u Kovid bolnici se leči 35 zdravstvenih radnika – od čega je 29 osoba medicinsko osoblje, a 6 nemedicinsko. Od ukupno 37 rezultata koje je uzorkovano na transfuziji Opšte bolnice, 36 je negativno i samo 1 pozitivan. – rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Prvi čovek Leksovca govorio je i aktivnosti Volonterskog kol centra.

-Konstantno se radi na dodatnom unapređenju uslova za sve pacijente koji se bore sa ovom bolešću. Hvala svima koji nas na razne načine podržavaju, koji nam pomažu, svima koji su spremni da pomognu u ovim teškim trenucima. Što se tiče rada volonterskog kol-centra do sada je bilo 6480 poziva i 2460 izlazaka na teren – dodao je gradonačelnik i građanima uputio sledeću poruku:

-Dragi sugrađani, ova pošast koja se širi našom zemljom i našim gradom može biti zaustavljena. Samo je potrebno držati pravu socijanu distancu. Svako od nas to može i mora da uradi i svako ima odgovornu ulogu u ovoj situaciji. Zato poštujte preeporuke i zaštitite sebe i druge – naglasio je Goran Cvetanović.

O izvršenim aktivnostima na opremanju i formiranju COVID centra u Leskovcu izveštaj je pružio direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević.

-U subotu smo imali sastanak sa profesorom Tiodorovićem gde je posle obilaska bolnice dogovoreno da se paviljonske zgrade stave u službu COVID centra. Fizički smo potpuno odvojili glavnu zgradu bolnice od paviljonskih, dobili smo veću količinu zaštitne opreme i po nalogu predsednika Aleksandra Vučića dodatnu medicinsku opremu, 7 respiratora, 3 klinička i 4 mobila, svi su postavljeni u Službi infektivne medicine. Dobili smo jedan mobilni rendgen u Službi fizikalne medicine i jedan fiksni koji se instalira na grudnom odeljenju. Postavljen je i aparat za gasne analize i za krvnu sliku. Radiološki tehničari su završili obuku i naši lekari će pratiti snimke koji se rade. Ruski timovi trenutno izvršavaju obuku za upotrebu opreme i obeležavaju ulaze po sledećem sistemu, zeleni ulazi za zdrave osobe, crveni za obolele.“ Dimitrijević je najavio dolazak Kriznog štaba iz Niša na čelu sa ministrom Nedimovićem radi upoznavanja funkcionisanja centra.

Odgovarajući na predlog otvaranja pijaca, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je naglasio kako epidemiološka situacija trenutno to ne dozvoljava i da lokalne samouprave prate preporuke Vlade Republike Srbije pri donošenju takvih odluka.

Check Also

USPELI SMO – Kupljena kuća porodici Stanković iz Donje Slatine!

Humanitarna organizacija „Pokreni život“ uspela je da prikupi 12.000 evra za kupovinu kuće porodici Stanković, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *