Home / DOGAĐAJI / U Donjoj Lokošnici održana manifestacija „Dani paprike“
hotel bell

U Donjoj Lokošnici održana manifestacija „Dani paprike“

U prestonici paprike – Donjoj Lokošnici, danas je po šesnaesti put održana manifestacija Dani parike.

Donja Lokošnica iliti Crveno selo nije slučajno prestonica paprika – njen geografski položaj, plodno tlo, mudri i vešti poljoprivredni proizvođači, njihovo umeće i zajedništvo, ovom mestu obezbedili su svetsku slavu, jer već vekovima unazad čuva drevni recept uzgajanja i prerade najsočnijih i najzdravijih paprika na svetu.

Paprike su izvor prihoda, izvor života skoro 300 domaćinstava, koji čitav životni vek posvećuju uzgoju najukusnije sorte paprike o kojoj su pisali poznati časopisi, izveštavali svi regionalni i mnogi strani mediji, pa čak i čuvena Nacionalna geografija, koja je u nedelju prvu epizodu serijala „Evropa odozgo“ posvetila upravo ovom selu.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Poljoprivreda je i dalje najvažnija grana naše privrede. Godišnje se u Jablaničkom okrugu proizvede 63.000 tona raznih vrsta paprika, a najveći procenat, skoro 70%, uzgajaju vredni leskovački poljoprivrednici. Ulaganje u poljoprivredu je jedan od priroiteta. Danas slavimo vešte ruke domaćica i predan rad njihovih domaćina. U ova izazovna vremena slavimo tradiciju gajenja autohtone paprike na kojoj počiva egzistencija našeg kraja, da u amanet ovoj deci koja su danas sa nama postavimo dobre temelje za život, rad, školovanje i napredovanje u njihovom rodnom kraju“ – kazao je gradonačelnik Cvetanović

U bogatom kulturnom programu učestvovale su učenice muzičke škole „Stanislav Binički“, koje su izvele dve etno-numere, zatim KUD „Abrašević“, a velike aplauze pobrao je i pesnik Vlasta Cenić, koji je izrecitovao svoje pesme na dijalektu „Donja Lokošnica“ i „Ajvar“. Manifestacija je okupila veliki broj meštana, dece iz lokošničke osnovne škole, kojoj su povodom Dana paprike u ime grada Leskovca uručene nagrade – lopte i laptop.

Najbrža u takmičenju u brzom nizanju paprike bila je Lokošničanka Jovana Kostić, a proglašeni su i najbolji proizvođači čuvene lokošničke nizače.

Ovogodišnji Dani paprike poklopili su se sa danom zatvaranja 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, pa su i gosti festivala, čuveni filmski stvaraoci Srđan Dragojević, Danilo Šerbedžija, Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar i Goran Gocić, i glumica Jana Stojanovska, prisustvovali manifestaciji. Takođe, Lokošnicu su danas posetile i kolege iz Stalne konferencije gradova i opština.

Check Also

Obeležavanje Dečje nedelje, biblioteka počinje izložbom radova učenika škole 11. oktobar

Ove godine, Dečja nedelja počinje 3. i traje do 9. oktobra, a školama i predškolskoj …

Оставите одговор