Home / DRUŠTVO / Turska kula – Zavičajni muzej čuva uspomenu na neka prošla vremena
hotel bell

Turska kula – Zavičajni muzej čuva uspomenu na neka prošla vremena

Zgrada Zavičajnog muzeja, tzv. Turska kula sagrađena je u prvoj polovini 18. veka i predstavlja jedinstveni spomenik ove vrste u Srbiji i pod zaštitom je države od 1985. godine.

Zgrada je zidana kao glavno i sigurno boravište Osmanlija, a prema legendi u njoj su jedan čauš i jedan pisar uz pomoć sedam turskih vojnika vodili administrativne poslove u vlasotinačkom kraju.

Turska kula se posle odlazaka Turaka pretvorila u sedište opštine a kasnije u Zavičajni muzej, koji predstavlja jedan od simbola Vlasotinca u kome su izloženi vredni istorijski, umetnički i etno eksponati.

Stalna postavka Muzeja, pod nazivom „Vlasotince i okolina od praistorije do 1945. godine“, smeštena je u staroj “Kuli”. Zbog svog kulturno-istorijskog značaja uživa status spomenika kulture od posebnog značaja. Godine 1979, 22. maja, Muzej je otvoren za javnost, kao sastavni deo Kulturnog centra Vlasotince. Stalna postavka prikazuje život u Vlasotincu i okolini od praistorije, preko antičkog, vizantijskog, turskog perioda, pa sve do oslobodilačkih ratova koji su se vodili do kraja 1945.

U okviru stalne postavke se nalazi i Legat profesora Miodraga Nagornog, koji obuhvata antologijski izbor grafika iz perioda od 16. do 19. veka i sadrži drvoreze, bakroreze, bakropise i litografije, među kojima se ističu dela Hristofora Žefarovića, Zaharija Orfelina, pop Stefana Likića…One su svedočanstvo kulturnog razvoja našeg naroda i borbe za očuvanje nacionalnog identiteta u teškim vremenima koje je obeležila vladavina Turaka.

Ovo zdanje čuva uspomenu na neka prošla vremena a na linku OVDE možete pogledati virtuelnu turu kroz muzej.

Check Also

Početak velikog projekta: Rušenjem trotoara kod Hemijske škole, ozvaničen start rehabilitacije puta ka Vučju

Kao što je Dnevnik juga već pisao, ova značajna saobraćajnica biće rekonstruisana fazno, a prva …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *