Home / DRUŠTVO / Turcima ograničeno kretanje, za turiste važi drugi režim: Detalji u priči Leskovčanke koja živi u Kušadasiju
hotel bell

Turcima ograničeno kretanje, za turiste važi drugi režim: Detalji u priči Leskovčanke koja živi u Kušadasiju

Leskovčanka Aleksandra Akay, koja sa porodicom živi u Kušadasiju, kaže da je u Turskoj na snazi policijski čas, restorani ne rade, kao i većina prodavnica. Zbog Bajrama, zabranjeno je kretanje između gradova, a vakcinacija je, u punom jeku. Za turiste, kojih u ovom periodu nema mnogo, važe druga pravila.

Dok su državljani Turske u obavezi da poštuju policijski čas, od 19:00 do 05:00 narednog jutra radnim danima, a vikendom im je dozvoljeno samo da odu do prodavnica po hranu i to peške, za turiste važe potpuno drugačija pravila. U Kušadasiju ih, kaže Aleksandra, za sada nema mnogo, ali počinju da dolaze.

– Za njih nema zabrane kretanja, mogu da idu gde žele, u bilo koje vreme, ali su maske obavezne. Nenošenje povlači drastične kazne. Restorani rade samo dostavu, a moguće je i lično preuzimanje hrane, ali su hoteli otvoreni, iako se u njima priprema i služi hrana isključivo gostima na smeštaju. Cene su prošlogodišnje, ali je moja pretpostavka da će skočiti čim se situacija dodatno stabilizuje.

Naša sagovornica kaže da se od nadležnih još ne može jasno čuti kada će mere biti ublažene, a to zavisi od broja obolelih i vakcinacije. Njoj se do sada, prema izveštavanju turskih medija, podvrglo oko 3o miliona ljudi, što je polovina odraslog stanovništva, koje je razvrstano po starosnim kategorijama. Trenutno se vakcinišu osobe starosti od 4o-45 godina.

– U Kušadasiju je trenutno vrlo toplo, sa temperaturom od preko 30 stepeni, a prvi kupači su registrovani još početkom meseca. Večeri su prijatne, ali ih provodimo u kućama i dvorištima, pa nemamo utisak da je turistička sezona u Turskoj počela.

Poslednjih mesec dana, mere su u Turskoj pooštrene, pre svega zbog Bajrama, pa je zabranjeno napuštanje gradova i odlazak u druge, pre svega u posete rodbini i prijateljima, što je kod muslimana tokom jednog od najvećih praznika, tradicija.

Foto: Privatna Erhiva Aleksandra Akay

Check Also

Koliko je Leskovac prihodovao od Roštiljijade?

Ovogodišnji prihod sa turističko privredne manifestacije Roštiljijada iznosi 6 miliona 530 hiljada 304 dinara. Ovo …

Оставите одговор