hotel bell

Trg pun malih istraživača: Manifestacija po meri svih generacija

Evropska noć istraživača, pokrenuta sa idejom da se nauka populariše i približi svima, preselila se na trg i, sudeći po broju posetilaca, to je bio pravi potez organizatora

Upoznavati se sa naukom uz zabavu, način je da se ova, naizgled dosadna i teško razumljiva oblast približi što većem broju ljudi, jer, ponavljaju stručnjaci, sve prirodne i društvene pojave, jesu nauka. U 25 gradova u Srbiji, među kojima je i Leskovac i u 25 evropskih država, naučnici su se preselili na ulice, kako bi doprli do svakog radoznalog deteta.

Zato je Centar za strulno usavršavanje odlučio da, u saradnji sa svojim partnerima, brojne zanimljive eksperimente, kreativne i interaktivne radionice i interesantna predavanja, priredi na gradskom trgu.

– Ovo je završnica jedne vrlo zanimljive nedelje, sa brojnim aktivnostima, a sve u cilju da odgovorimo ovogodišnjem sloganu manifestacije “Nauka je umetnost“. Ono što je okarakterisalo sve što smo radili jeste kreativnost. Bez nje, potrebe i sposobnosti da se osmisli i otkrije nešto novo i drugačije, nema uspeha ni u nauci, ni u umetnosti. Zato danas slavimo kreativnost. Budimo kreativni, slobodni da isprobamo nepoznato, igrajmo se, zabavimo i istovremeno učimo, pozvala je posetioce direktorka Centra, Anđela Kostić Minić.

Zamenik sekretara Skupštine grada, Vladimir Branković, koji je otvorio manifestaciju, istakao je da je rukovodstvo grada ponosno što se Leskovac priključio Evropskoj noći istraživača.

– Ove, kao i proteklih godina, vrata svojih laboratorija za najmlađe otvorio je Tehnološki fakultet, a priključili su se muzej, Leskovački kulturni i Centar za stručno usavršavanje, ali najveće zasluge za ovako uspešnu organizaciju pripadaju Naučnom klubu. On je, podsetiću vas, otvoren 2016. godine, kao proizvod Memoranduma između grada i Centra za promociju nauke. Danas on sadrži Mejker spejs, prvi na jugu Srbije i vrlo zanimljiv Park nauke. Lokalna samouprava podrškom Centru, podstiče mlade ljude da se okreću nauci i na zanimljiv način obogaćuju svoje znanje.

Gradski trg bio je pretesan za sve leskovačke mališane, koji su privučeni zanimljivim sadržajem, želeli da upoznaju nauku na zanimljiv način.

Check Also

EKONOMSKA ŠKOLA: Prvi uspešan korak u karijeri – Kako se najbolje pripremiti za razgovor sa poslodavcem

U centru za stručno usavršavanje u obrazovanju danas je organizovana ugledna aktivnosti i panel diskusija …

Оставите одговор