hotel bell

Treći centar za obuku proslavio svoj dan: Pretke nismo obrukali i potomci mogu biti ponosni na naša dela

Sedmi oktobar, kada je Leskovac oslobođen u Velikom ratu, Treći centar za obuku u Kasarni “Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu, obeležava i kao svoj dan. Večeras je, tim povodom, u Narodnom pozorištu, održana Svečana akademija

Između dva praznika, ispunili smo sve zadatke koje je država postavila pred nas, uspešno savladavali obuke i polagali ispite, bili korisni članovi lokalne zajednice, humani i odgovorni građani i vojnici, naglasio je komandant Centra i Garnizona Leskovac, pukovnik, Zoran Cvetković:

– Realizovali smo sve planirane marševe i obučili preko 900 vojnika na služenju vojnog roka. Svesni da je Vojska potekla iz naroda, pokazujemo brigu za ljude, a pogotovo za stare i bolesne u najudaljenijim krajevima Jablaničkog okruga. Negujemo i redovno sprovodimo akciju “Lekar na selu“, a najsrećniji smo kada za to dobijemo nagradu- radost na licima meštana. Tokom prošle godine, u krugu Kasarne, dobili smo velelepni spomenik nastradalim pripadnicima 549. motorizovane brigade i svim ostalim vojnicima i policajcima u zoni dejstva ove jedinice, kao dokaz da njihovo herojstvo nismo zaboravili.

Pukovnik Cvetković istakao je da su vojnici, podoficiri i oficiri bili redovni davaoci krvi, a u humanitarnim akcijama, prikupljeno je preko milion dinara solidarne pomoći. Pripadnici jedinice učestvovali su u svim događajima važnim za lokalnu zajednicu i čitav okrug.

– Svakako. Najveću vrednost predstavlja ljudski potencijal. Naše pripadnike krasi visoki profesionalizam, osposobljenost, dobri međuljudski odnosi, solidarnost i uvažavanje. Sistem komandovanja koji smo izgradili, karakteriše visok stepen odgovornosti, efikasnosti, samoinicijativa, briga za život i zdravlje ljudi, racionalno angažovanje organizacijskih sastava i umešno korišćenje raspoloživih resursa. Dragim sugrađanima čestitam Dan oslobođenja u Velikom ratu uz poruku da pretke nismo obrukali, a da potomci mogu biti ponosni na nas.

U kulturno-umetničkom programu Svečane akademije, kojoj su prisustvovali zamenica gradonačelnika Leskovca, Lidija Dimitrijević, predstavnici svih opština sa teritorije Jablaničkog okruga, policije, sveštenstva, ustanova i organizacija, nastupili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane i Vojske Srbije “Stanislav Binički“ i solisti istoimene Muzičke škole iz Leskovca.

Izveden je i odlomak iz predstave “Junaci Gvozdenog puka“.

Check Also

Na sednici Štaba za vanredne situacije usvojen plan rada za narednu godinu

Grad Leskovac je spreman za zimske uslove, jer je izabrano preduzeće zaduženo za zimsko održavanje …

Оставите одговор